1 av 4
En av byggarbetarna som renoverar fasaden. Foto: Erika Sjöö
2 av 4
Majda Ahmed och Emilia Jobe, Husbybor. Foto: Erika Sjöö.
3 av 4
Sex hus med sammanlagt 350 lägenheter ska renoveras. Foto: Erika Sjöö.
4 av 4
Husbybon Mirja Holm kommer att få hyreshöjningar. Foto: Erika Sjöö.
Stockholm

Omfattande renoveringar av hus

1:43 min

Hyreshus på Järvafältet i nordvästra Stockholm ska renoveras och samtidigt göras energisnåla. Energiförbrukningen ska mer än halveras är det tänkt.

– Dem ska väl bygga om alla lägenheter där. Dem ska också isolera husen på utsidan, säger Mirja Holm, boende i Husby.

Kommer du att få höjd hyra?

– Någonstans mellan 700 - 800 kronor, säger Mirja Holm.

Husen i miljonprogramsområdena som byggdes på 60- och 70-talen är i stort behov av renovering. Dessutom läcker dem energi.

I stadsdelarna runt Järvafältet ska nu sex hus med sammanlagt 350 lägenheter renoveras så energieffektivt som möjligt. Energiförbrukningen ska mer än halveras, är det tänkt.

Två olika sätt att byta ut fasaden ska testas. Dels en ny metod där man förproducerar hela fasaden i fabrik, dels traditionellt där man bygger på plats och sen ska den mest effektiva metoden användas när resten av miljonprogramhusen ska renoveras.

– Vi ska titta på allt som det går att titta på, vad som är mest energisnålt, vad som är mest effektivt ur byggsynpunkt, vad som är mest kostnadseffektivt, säger Lisa Enarsson, projektledare vid miljöförvaltningen, Stockholm stad.

Förutom att fasaden byts ut ska solceller fästas på balkongerna, ledlampor monteras inomhus och i kök och badrum sätter man in snålspolande kranar. I stadsdelarna på Järvafältet går det åt mer varmvatten än någon annanstans.

Majda Ahmed och Emilia Jobe som bor i Husby tror sig veta varför.

– Många gillar kanske att duscha.

När det kommer till hyreshöjningar i samband med renoveringen av 5600 lägenheter så är det upp till hyresgästerna själva att till viss del bestämma hur hög hyran blir.

Nytt när det gäller renoveringen i Akalla, Husby och Rinkeby är att hyresgästerna själva får vara med och bestämma även över de gemensamma utrymmena som till exempel trappuppgångar, tvättstugor och källarförråd.

Det är alltså upp till hyresgästerna att komma överens om vilken standard de vill ha i dem gemensamma utrymmena och hyran kommer att höjas utifrån vad majoriteten bestämt, berättar Svenska bostäders VD Pelle Björklund.

– Vill majoriteten att de ska göra på ett visst sätt så är det, det som gäller, säger Pelle Björklund.

Mirja Holm bor i ett av husen i Husby som ska renoveras. Personligen vill hon välja lägsta standard och hoppas att hon och hennes grannar i huset ska kunna komma överens.

– Ja det får vi försöka komma överens om, säger Mirja Holm.

Kommer ni att klara det?

– Jadå i mitt hus är vi goda grannar, säger Mirja Holm.

Ylva Bogegård
ylva.bogegard@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista