1 av 2
Oppositionspartierna kritiserade den borgerliga majoriteten starkt idag. Foto: Bertil Ericson/ Scanpix
2 av 2
Sten Nordin (M) menar att sänkta skatter ger fler jobb.
Stockholm

Budgetdebatten igång i Stockholms stad

1:38 min

Budgetdebatten i Stockholms stadshus inleddes idag med att oppositionspartierna kritiserade den styrande majoriteten för att av ideologiska skäl vilja sänka skatten och sälja stadens tillgångar.

Vänsterpartiets Ann-Margarethe Livh är kritisk till omvandlingarna av allmännyttan.

– Jag vill inte att min rätt att göra ett bostadsklipp ska leda till att andra inte har tak över huvudet. Jag vill inte se folk som sover på gatorna i Stockholms stad. Jag vill därför stoppa omvandlingarna av allmännyttan, säger Ann-Margarethe Livh. 

– Våra satsningar från Vänsterpartiet på nödvändiga välfärdsreformer kallas orealistiska av alliansen, det är en bild jag inte accepterar. Jag avskyr dom orättvisor och dom klyftor i Stockholm som alliansens skattesänkningar har lett till, säger Ann-Margarethe Livh (V).

Socialdemokraterna följde upp med att kritisera den borgerliga majoriteten för att deras politik leder till ökade klyftor.               

– Stockholm är väldigt olika. Mitt Stockholm, eller det som är just nu är allra mest mitt, förvärvsarbetare, 75 procent av befolkningen. På Södermalm är det  81 procent. Jag kan jämföra med andra delar av stan där skillnaderna är betydligt större, säger Carin Jämtin (S).

Sten Nordin som är moderat finansborgarråd kontrade med att Stockholms ekonomin är stark och att sänkta skatter ger fler jobb och ökad tillväxt .                                                                             

Dessutom kritiserade Sten Nordin oppositionen för att vilja minska människors valfrihet genom att höja skatten.

– Extra förvånande tycker jag att en del av den här skattehöjningen tydligen ska tillföras kommunkoncernen. Tala om en omvänd Robin Hood-politik. Det viktiga är den politik man driver för tillväxt. Och det är ju det som givit oss 7 - 800 miljoner mer i skatteintäkter 2010 än vad någon av oss vågade räkna med hösten 2009, säger Sten Nordin (M).

                                                                                 Erik Andersson
erik.andersson@sr.se

Läs också

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista