1 av 2
Hovrätten sänkte idag straffet för Göran Lindberg. Foto: Jonas Ekströmer/ Scanpix
2 av 2
Den väska som Lindberg bar på när han greps i Falun. Väskan innehöll olika föremål, avsedda för sex.

Sänkt straff för Lindberg i hovrätten

Hovrätten sänker straffet från sex och ett halvt års fängelse till sex års fängelse mot den tidigare polischefen Göran Lindberg. Han döms bland annat för en grov våldtäkt i Täby.

Hovrätten gör i stora delar samma bedömning som tingsrätten gjort och anser att Göran Lindberg är skyldig till grov våldtäkt, våldtäkt, misshandel, koppleri, köp av sexuella tjänster och försök till köp av sexuell tjänst.

Det allvarligaste brottet Lindberg döms för är en grov våldtäkt mot en 17-årig flicka i Täby 2007. Flickan var bunden under delar av våldtäkten. Lindberg frias däremot från misstankar om en annan våldtäkt mot samma flicka - där gör hovrätten en annan bedömning än tingsrätten, som valde att döma honom också för den.

Lindberg döms att betala skadestånd på 175 000 kronor till den 17-åriga flickan för den grova våldtäkten.                                                    

I domen skriver hovrätten att "Göran Lindberg i samband med sexuellt umgänge ofta uppträtt hårdhänt och tänjt på de gränser som målsägandena kunnat acceptera samt att han ibland, men långt ifrån alltid, accepterat deras uttalade uppfattning om vad de inte vill vara med om."

Lindberg var också misstänkt för förberedelse av grov våldtäkt mot barn, fallet gällde en 14-årig flicka i Falun. Men både tingsrätten och nu hovrätten gör samma bedömning och friar Lindberg.

Hovrätten väljer också att fria Lindberg för koppleri i flera av de fall där han varit misstänkt.

Åklagaren hade krävt att Göran Lindberg skulle dömas till åtta års fängelse, men hovrätten gör en annan bedömning och dömer honom alltså till sex års fängelse. I domen anges inte specifikt varför straffet sänks med sex månader jämfört med i tingsrätten. Hovrätten har utgått från att det grövsta brottet, den grova våldtäkten, har ett straffvärde på fyra år och ger därefter viss straffrabatt på de övriga brotten.

Göran Lindberg har endast erkänt sexköpen och ville bli helt friad från övriga åtalspunkter.

Åklagare Håkan Roswall säger till TT att han är ganska nöjd med domen och att straffet är rimligt med tanke på att hovrätten valde att fria Lindberg från en misstänkt våldtäkt.

Åklagaren hade krävt att Lindberg skulle dömas till åtta års fängelse, men det kravet utgick från att Lindberg skulle dömas på samtliga punkter, säger han.

Håkan Roswall anser inte att det finns skäl för Högsta domstolen att pröva målet en sista gång.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista