STOCKHOLM

S vill utreda Slussen igen

Socialdemokraterna vill utreda Slussen igen
1:00 min

Socialdemokraterna vill göra en ny utredning om hur Slussen ska byggas om, det sa oppositionsborgarrådet Tomas Rudin (S) under budgetfullmäktige i Stockholm idag.

– Socialdemokraternas tanke när det gäller Slussen är att bevara den fria sikten mellan Mälaren och Saltsjön, att se till att det finns en möjlighet att uppleva de otroliga värden som finns på den platsen idag. Och därför har jag sagt att vi bör göra en utredning om vad det kostar alternativt att göra en rekonstruktion av Slussen på den platsen, sa Tomas Rudin.

Slussens ombyggnad har diskuterats och utretts under lång tid. Flera arkitekttävlingar har genomförts och för närvarande pågår en bearbetning av det förslag som finns. Beslut om utformningen av Slussen är tänkt att tas under kommande år.

Tankarna om ytterligare en utredning möttes därför med viss förvåning och en hel del kritik från de borgerliga. Fastighetsborgarrådet Madeleine Sjöstedt (FP) var en av de som svarade Tomas Rudin från talarstolen.

– Det betyder att ni backar tillbaka från allt detta och vill börja om från början. Är det så man ska tolka er? I så fall är det väldigt allvarligt för stockholmarna, för om vi ska komma någonstans med Slussen, så gäller det att vi håller ihop, att vi gör något ordentligt som ska hålla i hundra år till, sa hon.

Erik Andersson
erik.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".