Sundbyberg

Kritik mot koalitionsstyre i Sundbyberg

1:39 min

Den politiska situationen i Sundbyberg är osäker för den styrande koalitionen. Det anser oppositionspolitiker från både Moderaterna och Vänsterpartiet.

Det blir ett blocköverskridande samarbete mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centern och Kristdemokraterna i Sundbyberg, men de kommer att ha ett minoritetsstyre.

Såväl oppositionspolitiker som Sundbybergsbor är osäkra på om styret kommer att fungera i längden.

Hos Sundbybergsborna Anders Jonsson och Ann-Louise Andersson finns en viss skepsis inför det blocköverskridande samarbetet.

– Det låter som en salig blandning, säger Anders Jonsson.

Tror du att de kommer att hålla ihop?

– Nej det tror jag inte. De håller ju inte ihop nu, säger Ann-Louise Andersson.

Det finns alltså en viss skepsis hos Sundbybergsborna efter beskedet om den nya koalitionen i kommunen. Men Socialdemokraten Jonas Nygren som är kommunstyrelsens ordförande ser fram emot samarbetet med tillförsikt.

I morse fick han kritik av moderata oppositionsrådet Carl Grufman för att han väljer att bilda en koalition som inte har majoritet i fullmäktige, men Jonas Nygren är inte orolig.

– För att vi ska bli nedröstade i fullmäktige krävs behöver alla partierna, Moderaterna, Folkpartiet, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna enas  om ett förslag. Vi bedömer att så inte kommer att ske. Vi har prata med olika partier och de kommer inte samverka med Sverigedemokraterna, säger Jonas Nygren (S).

Vänsterpartiets ordförande i Sundbyberg, Marielle Nakunzi, säger att de avbröt förhandlingarna när de tyckte att politiken gick för långt åt höger. Som exempel nämner hon bostadspolitiken.

– Vi såg att de här partierna som ny ska styra i minoritet var alldeles för sugna på att fortsätta sälja ut vårt kommunala bostadsbolag, säger Marielle Nakunzi (V).

Marielle Nakunzi anser, precis som moderaten Carl Grufman, att det inte är helt självklart att styret är stabilt i alla frågor.

– Om vi hittar gemensamma nämnare med Folkpartiet och Moderaterna så finns det inget som hindrar att vi samtalar med dem. Då har vi en situation där Sverigedemokraterna är vågmästare, såsom valresultatet också har visat, säger Marielle Nakunzi (V).

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista