Peter Althin jobbar heltid som advokat trots riksdagsplats

Den kristdemokratiska riksdagsledamoten Peter Althin har under sin tid i riksdagen fortsatt att ha omfattande uppdrag som advokat. Det visar en kartläggning som Radio Stockholm gjort.
Trots sitt uppdrag i riksdagen jobbar han heltid som advokat.

Det är ofta som Peter Althin är i rätten i stället för i riksdagshuset.

Radio Stockholm har granskat en rad kostnadsräkningar som Peter Althin har lämnat in till domstolarna. Domstolsverket har på uppdrag av Radio Stockholm tagit fram samtliga utbetalningar som verket har gjort till Peter Althin under mandatperioden.

Fram växer en bild av en flitigt anlitad advokat.
Bara i höstas fick han betalt för över 20 rättegångar . Och det var samtidigt som han arbetade hårt med Anna Lindh-fallet. Han närvarade i över 30 förhör med den misstänkte mördaren.

Själv säger Peter Althin att han lägger ned cirka 40 timmar varje vecka på jobbet som advokat, alltså motsvarande en heltid. Detta gör han parallellt med att han sitter i riksdagen för kristdemokraterna.

Men han tycker att det finns en balans mellan de olika arbetsuppgifterna:

-Jag tycker att det har gått förvånansvärt bra, och jag har skurit ner min advokatverksamhet en hel del.

Peter Althin tycker att det handlar om planering för att klara bägge rollerna:

-Sedan gäller det att vara effektiv, att vara här i riksdagshuset tisdagar, onsdagar och torsdagar när kollegerna är i riksdagshuset, säger Peter Althin.

Men trots vad Peter Althin säger är jobbet som advokat spritt över veckans samtliga dagar.

De kostnadsräkningar som Radio Stockholm gått igenom visar att rättegångar och förhör sker även på tisdagar, onsdagar och torsdagar - dagar då Peter Althin säger att han är i riksdagen.

Men han säger att partikamraterna från kristdemokraterna inte har klagat:

-Jag har en känsla av att de står bakom mig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista