En lagändring kan göra det olagliga lagligt. Foto: Claudio Bresciani/ Scanpix

Olaglig fildelning kan bli laglig med ny avgift

De som äger upphosvrätten kan få betalt
1:16 min

Internetoperatörer måste hjälpa kunderna att bli mer laglydiga. Det anser Jan Rosén som på uppdrag av regeringen just nu utreder ändringar i upphovsrättslagen.

Jan Rosén kommer att föreslå att nätoperatörerna får i uppdrag att sluta avtal med dem som har upphovsrätt till musik, filmer eller spel, så att de kan få betalt för sina verk.

– Tanken är att man alltså i sin nätavgift också inkluderar ersättningar för medieinnehållet, det man tittar och lyssnar på helt enkelt, säger Jan Rosén. 

Det hela kan ske via avgiften till nätoperatören berättar Jan Rosén.

Syftet med en förändrad upphovsrättslag är att göra det som idag är olagligt lagligt. Att den som fildelar upphovsrättskyddade filmer och musik inte längre begår brott utan följer lagen. Ändringen av lagen kan komma att ske redan nästa år.

– Målsättningen är att mer måste bli tillgängligt, säger Jan Rosén.

Det hela kan också ske genom att bredbandsbolagen och de som sitter på upphovsrätten får mycket bättre möjligheter att sluta licensavtal. Avtalen kan innebära att de som äger upphovsrätten får betalt för att till exempel Telias kunder tar del av filmer och musik som de har upphovsrätten till.´

- De är medspelare här och bör vara det i högre grad än de varit hittills. De får också en större möjlighet att vara medspelare i de förslag vi lägger i utredningen, säger Jan Rosén. 

För leverantörernas kunder kan det här betyda att det blir dyrare att få tillgång till internet. Men det ska inte behöva handla om speciellt mycket pengar, tror Jan Rosén. Om man idag betalar 200 kronor i månaden kanske priset istället skulle hamna på 210 kronor.

Telias jurist Patrik Hiselius anser att det ska vara upp till varje person om de vill betala avgiften eller inte.

- Affärsmodeller när det gäller kund måste bygga på frivillighet, det kan inte vara någon film och musikavgift som utgår per automatik, utan det måste vara ett erbjudande som möter kundernas efterfrågan, säger Patrik Hiselius.

                                                                               Lars-Peter Hielle
                                                                           lars-peter.hielle@sr.se
P3 Nyheter

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".