Åsa Ramson (MP) tackar ja till att låta sig nomineras till nytt språkrör. Foto: Scanpix
Stockholm

Romson (MP) kan bli nytt språkrör

"Roligare uppdrag är svårt att hitta"
1:47 min

Riksdagsledamot Åsa Romson (MP) från Stockholm vill efterträda Maria Wetterstrand som språkrör för Miljöpartiet. Hon är den första som tackar ja till att låta sig nomineras.

– Jag har fått frågan från olika håll. Jag har funderat ett tag och svarat ja. Det är ett jätteintressant uppdrag, säger hon.

Romson är övertygad om att flera kommer att kandidera till posterna som språkrör när det är dags för byte vid kongressen nästa år.

– Det är en styrka om fler kandiderar, säger hon.

De nya språkrören väljs vid partiets kongress i maj nästa år. Då har Peter Eriksson och Maria Wetterstrand suttit på posterna i nio år och får enligt partiets stadgar inte fortsätta.

– Alla vet att vi ska byta språkrör och det skapar en trygg ordning, säger Romson, som ser det som en fördel att spela med öppna kort.

Åsa Romson försvarar att MP gick till val tillsammans med Socialdemokraterna och Vänsterpartiet i det läge som rådde sedan Alliansen formerat sig.

– Intresset för att vi som grönt parti inte bara ska torgföra våra idéer utan också genomföra dem har ökat med åren. Då måste man aspirera på att göra det i regeringsställning och då var konstellationen naturlig, säger hon.

Men hur det kommer att bli framöver går inte att säga.

– Det politiska landskapet förändrar sig och det beror också på hur andra partier ställer sig. Vi fått ett starkt stöd och vi har vuxit in i regeringsställning på lokalplanet. Det är en styrka framöver.

Hon är öppen för uppgörelser med regeringen även om hon räknar med att det mesta kommer att handla om opinionsarbete för att få stöd för partiets linje.

– Vi sitter inte riksdagen för att rulla tummarna och bara kritisera för sakens skull. Kan vi bidra till verkliga reformer så ska vi försöka göra det, säger hon.

TT

Fakta: Åsa Romson

Åsa Romson, 38 år och från Stockholm, valdes in i riksdagen 2010 och är ledamot i miljö- och jordbruksutskottet.

Hon valdes in i riksdagen redan 2006 men avsade sig uppdraget för en doktorandtjänst vid Stockholm universitet.

Hon gick med i partiet i början av 90-talet, har tidigare suttit i partistyrelsen och varit kommunpolitiker i Stockholm.

(TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".