1 av 3
Miljödomstolen kommer att avgöra om det blir en ny hamn eller inte. Foto: Maria I L Pettersson/ Radio Stockholm
2 av 3
På fartyget Utö Express fick ett flertal ledamöter från Miljööverdomstolen tidigare under dagen följa med. Foto: Maria I L Pettersson/ Radio Stockholm
3 av 3
Nynäshamn

Spänd förväntan inför beslut om ny hamn

Striden om jättebygget av den nya storhamnen i Norvik i Nynäshamn närmar sig slutet. Henrik Widerstål, tillförordnad VD för Stockholms Hamn, hoppas på att Miljööverdomstolen ändrar det tidigare beslutet och godkänner planerna.

Nynäshamns kommun och Stockholms Hamn, som vill bygga den stora containerhamnen, har tidigare fått nej av Miljödomstolen. Nu väntar parterna spänt på ett beslut av den hägre instansen, Miljööverdomstolen.

Idag besökte domstolens ledamöter platsen där hamnen är tänkt att byggas.

– Jag tror att det är bra för alla inblandade att se var den här hamnen ligger och hur den eventuellt kan påverka allt som ligger runt omkring, säger Henrik Widerstål.

Det har ju inte gått er väg hittills. Vad säger att det kommer bli annorlunda nu?

– Vi hoppas att det vi presenterade i tisdag ska leda till en positiv dom. Vi har fått säga vår sak nu, säger Henrik Widerstål.

Strax efter halv tio i förmiddag så stävade fartyget Utö Express ut från ett gråkallt, blåsigt och snöigt Nynäshamn. Det var själva inloppet för att Miljööverdomstolens ledamöter skulle få möjlighet att titta på var den nya hamnen i Norvik är tänkt att ligga.

Med på färden fanns också flera berörda markägare. En av dem var Katarina Söderberg.

– Det känns som att barndomslandet kommer att försvinna med det här stora industrilandskapet. Det känns hemskt tråkigt för mig och mina barn och barnbarn. Vi har varit här i många generationer, säger Katarina Söderberg.

På övre däck på fartyget Ute Express befinner sig Nils Leine som är advokatfiskal på Kammarkollegiet. Han och hans kollegier är inte för något hamnbygge i Norvik.

– Nej för när de stora containerfartygen ska backa in så kommer det att bli svårt för fritidsbåtarna här. Det är för farligt. Det är stor risk för att det blir totalstopp för de små båtarna, säger Nils Leine.

I korthet

  • För att få bygga en ny hamn krävs tillstånd enligt Miljöbalken.
  • Miljödomstolen avslog i december 2009 bolaget Stockholms Hamnars ansökan om att få bygga en containerhamn på Norvikudden i Nynäshamn.
  • Beslutet överklagades då av Stockholms Hamnar till Miljööverdomstolen.
  • Mellan den 23-26 november sker Miljödomstolens prövning av fallet. Dom väntas i januari.

Källa: Nynäshamns kommun

Relaterade länkar

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".