Ett sprutbytesprogram kan minska risken för smittspridning. Foto: Henrik Montgomery/ Scanpix

Moderaterna tveksamma till sprutbytesprogram

För att minska smittspridning bland Stockholms narkomaner finns det nu en klar majoritet för ett sprutbytesprogram i stadshuset. Men den borgerliga majoriteten är splittrad i frågan.

Moderaterna är fortfarande tveksamma till sprutbutesprogrammet. De andra partierna däremot, i både majoritet och i opposition, är överens om att det bör införas.

Att försöket med ett sprututbytesprogram dragit ut på tiden fick hård kritik i dagens socialdebatt i stadshuset.

Karin Rågsjö från Vänsterpartiet är en av de kritiska.

– Jag blir väldigt orolig. Den här frågan om sprutbyte har debatterats i tjugo år. Det har varit en hetsig debatt som också handlat om myter och moral istället för hälsa och politik, säger Karin Rågsjö (V).

– Varje månad som går riskerar vi att få in mer HIV och Hepatit i den här gruppen. Det här är en oerhört viktig hälsofråga. Det här är en ingen narkotikapolitisk fråga vill jag vidhålla. Det här handlar om hälsa för alla, fortsätter hon.

Landstinget beslöt i våras, efter en lång vånda på den borgerliga sidan, om ett sprutbytesprogram för att försöka minska smittspridning.

Men försöket kräver att även staden ställer upp och här finns samma vånda hos Moderaterna.

Marie Ljungberg Schött berättar mer om Moderaternas tveksamhet inför ett sprutbytesprogram.

- Det är ingen hemlighet att vi i vårt parti har varit väldigt negativa till sprutbyte. Vi tycker att vi ska titta på de utredningar som gjorts och se hur vi på bästa sätt ska kunna hjälpa narkomaner att bli fria från sitt missbruk. Det är det som är det primära, säger Marie Ljungberg Schött (M).

Trots att Moderaterna är tveksamma så finns det en klar majoritet där både oppositionen och övriga borgerliga partier vill se ett försök.

– Centerpartiet vill att staden så snart det är möjligt blir delaktiga i det sprutbytesprogram som landstinget fattat ett beslut om. Förhoppningen är att skaffa ett förtroende som leder till att missbrukaren kommer ur sitt missbruk, säger Stina Bengtsson (C).

– Det är ju ingen hemlighet att Folkpartiet länge varit för ett sprutbyte här i stan, säger Ann-Katrin Åslund (FP).

– Det är en hälsofråga. Vi måste lyfta fram det på det sättet. Därför har vi i Kristdemokraterna också tagit ställning för ett sprutbytesprogram, säger Eva Samuelsson (KD).

                                                                                  Erik Andersson
                                                                            erik.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".