1 av 4
Vraket hittades i vattnet nedanför Grand Hotel i Stockholm. Foto: Bertil Ericson /Scanpix.
2 av 4
Resterna från ett fartyg med sydd bordläggning. Foto: Jens Lindström/ Scanpix
3 av 4
Fyndet är unikt och prover ska skickas till Köpenhamn för datering. Foto: Jens Lindström/ Scanpix
4 av 4
STOCKHOLM

Vrakfynd i centrala Stockholm

Marinarkeolog:"Det gamla vraket är unikt"
1:33 min

Rester av ett gammalt fartyg har hittats på botten utanför Grand Hotel i Stockholm. Marinarkeologer har undersökt resterna och tror att det är äldre än från år 1700.

De har också kunnat konstatera att fartyget är konstruerat med vad som kallas "sydd bordläggning", en speciell teknik som innebär att de yttersta plankorna på skrovet har sytts ihop.

Vraket hittades i samband med utbyggnaden av Strömkajen nedanför Grand Hotel.

Marinarkeologen Jim Hansson vid Sjöhistoriska museet berättar mer om fyndet.

– Jo, det är ett ganska stort vrak, när vi fick titta på vraket insåg vi att det är ett väldigt unikt vrak, säger Jim Hansson.

På vilket sätt då?

– Skrovet är klinkbyggt vilket innebär att bordläggningarna ligger utan på varandra. I vanliga fall spikar man ihop läggningarna med nitar. Men i det här fallet så är hela skrovet faktiskt sytt. Man har förmodligen sytt ihop det med tvinnade granrötter, säger Jim Hansson vid Sjöhistoriska museet.

Den speciella tekniken gör att Jim Hansson misstänker att fartyget kommer från öster, troligen Ryssland eller Baltikum där tekniken användes från 1500-talet och framåt.                                               

Prover har tagits på fartyget och ska skickas till Köpenhamn för att försöka avgöra hur gammalt fartyget är. Men tack vare att ombyggnationerna av Strömkajen finns väl dokumenterade är arkeologerna säkra på att det är byggt före år 1700.

Med undantag från ett annat fartyg, så har samtliga vrak som hittats tidigare i Stockholmsregionen varit konstruerade med spik.

Jim Hansson hoppas att fartyget ska ge nya kunskaper till skeppsforskningen.

– Vi vet ju som sagt inte hur man bygger sådana här skepp. Det finns ju skriftliga källor men inga källor i form av vrak. Det här kommer att fylla ett stort tomrum, säger Jim Hansson på Sjöhistoriska museet.

                                                                               Johanna Sjöqvist
                                                                          johanna.sjoqvist@sr.se
Peder Gustafsson
peder.gustafsson@sr.se

Fakta: Vrakets ålder

Fartyget uppskattas var 15-20 meter långt.

Nationalmuseum i Köpenhamn ska nu göra en datering av delar från fartyget. Metoden kallas dendrokronologi. Årsringar jämförs med referenser och på så sätt kan man se vilket år virket fälldes.

Bordläggningen på fartyget som hittats är hopsydd med vidjor, möjligen granrötter. Tekniken användes i Sverige i förhistorisk tid. Från 1500-talet och framåt användes tekniken i Ryssland och Baltikum.

Källa: Sjöhistoriska museet (TT).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".