Stockholm

"För små satsningar på skolbarnomsorg"

Skolborgarrådet avfärdar kritiken
1:21 min

Den borgerliga majoriteten satsar på tok för lite på skolbarnomsorgen alltså fritidshem, öppen fritidsverksamhet och pedagogisk omsorg. Det tyckte Socialdemokraterna under budgetdebatten i Stockholms stadshus.

– Det har varit fyra år av ökade grupper och sänkt kvalité fritids. Det säger sig självt att möjligheten för en bra pedagogisk verksamhet minskar när personalen blir färre och barnen blir fler. Någonstans vid någon gräns blir det inte omsorg och pedagogik utan förvaring, sade socialdemokraten Karin Ehlin Kolk och fortsatte:

– Skolbarnomsorgen är viktig. Det är en jätteviktig del för att ge Stockholms barn möjlighet att lära sig att utvecklas. Fritids ska vara ett komplement till skolan och ett stöd barnens utveckling. Och nej vi tror inte mer pengar löser alla problem. Vi tror att man måste kombinera mer pengar och en aktiv skolpolitik. Ni gör varken eller.

Den borgerliga majoriteten lägger till en del pengar i den kommande budgeten till skolbarnomsorgen.

Men inte tillräckligt anser socialdemokraten Karin Ehlin Kolk som i framtiden vill se till exempel pedagogisk läxhjälp, ökad personaltäthet och mer behörig personal.

Men enligt skolborgarrådet Lotta Edholm (FP) visar en rapport som utbildningsnämnden fått, att skillnaderna inom skolbarnsomsorgen inte ligger i resurser, utan snarare handlar om skolornas förmåga att integrera skolbarnsomsorgen i skolverksamheten.

– Det finns väldigt mycket att lära av den rapporten. Jag hoppas att fler skolor läser den och ändrar i sin verksamhet. För större integration mellan skolor och skolbarnsomsorg ger betydligt högre kvalitet, säger Lotta Edholm.

Per Sandström
per.sandstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".