Svea hovrätt lämnar ut domen i Parate Bay rättegången. Foto: Jessica Gow /Scanpix.
The Pirate Bay

Fängelsestraffen sänks

2:00 min

Alla tre åtalade i Pirate Bay-målet fälls av hovrätten. De döms till fängelse, men får sina straff sänkta. Skadestånden höjs jämfört med tingsrättsdomen.

Pirate Bay är internets största fildelningsplats för film, musik, spel och program. Materialet överförs med tekniken bittorrent.

I tingsrättens dom i april förra året fälldes fyra män för medhjälp till brott mot upphovsrättslagen. De dömdes samtliga till ett års fängelse och till att betala ett skadestånd på 30 miljoner kronor.

Men i hovrätten prövades inte en av männen eftersom han låg på sjukhus i Kambodja under rättegången. Han kommer att få en ny rättegång vid senare tillfälle.

Hovrätten slår i domen fast att Pirate Bay har underlättat olaglig fildelning. Rätten anser det vara bevisat att de tre åtalade har medverkat i verksamheten. Men hovrätten godtar inte tingsrättens resonemang om ett kollektivt agerande från de åtalade, som innebär att alla bär ansvar för allt som gjorts inom ramen för Pirate Bay.

Hovrätten gör i stället en individualiserad bedömning, där var och en ansvarar för de handlingar de själva utfört. De tre männen döms till mellan fyra och tio månaders fängelse.

Samtidigt höjs skadeståndsbeloppen kraftigt, från 32 miljoner kronor i tingsrätten till 46 miljoner kronor.

Skiv- och filmbolagen hade yrkat på omkring 120 miljoner kronor.

När polisen genomförde sin razzia mot Pirate Bay 2006 hade sajten omkring 2 miljoner samtidiga användare. Fram till rättegången förra våren växte den vidare i snabb takt till drygt 20 miljoner samtidiga användare. Sannolikt har den osannolikt stora uppmärksamheten kring rättegången fungerat som bästa reklamen, över hela världen.

Och tillväxten har inte stannat där. När piraträttegången fortsatte i hovrätten i oktober hade sajten enligt piraterna nästan fördubblats ytterligare en gång, till 35 miljoner samtidiga användare.

TT

The Pirate Bay

The Pirate Bay är världens största nedladdningsplats med bittorrentteknik.

Enligt internetinformationsföretaget Alexa är The Pirate Bay den 91:a största nätplatsen i världen.

Varje dag besöker nästan 1 procent av nätets alla användare The Pirate Bay.

Besökarna är statistiskt sett överrepresenterade av män med låg inkomst, under 35 år och utan barn. De besöker sajten hemifrån eller från skolan.

(TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista