Sommartid fungerade växeln - idag isade den igen. Foto: Scanpix.
Stockholm

Växelproblem bakom spårvagnsstopp

"Felet anmäldes redan för en vecka sen"
1:32 min

Is, sand och ett elektiskt fel i en växel har gjort att spårväg City under en stor del av fredagsförmiddan stått still på sträckan mellan Sergels Torg och Norrmalmstorg.

Polisen tvingades spärra av trafiken under bärgningsarbetet, och Björn Sylwén, informationsansvig för Spårväg City, är inte glad över dagens driftstopp.

– Vi har fått ett stopp som nu har varat längre än vi trodde, och det här beror på att vi hade en växel som inte slöt. Det berodde på att det hade kommit alldeles för mycket föroreningar i den, och sen är det så att den här växeln ska normalt sett vara uppvärmd för att undvika just isbildning. Men växelvärmaren var trasig. Tydligen, enligt vad jag förstått, har den blivit felanmäld för en vecka sen.

Det är fredag. Utanför NK är det avspärrat, det står en tungbärgare och försöker få på en spårvagn på spåret och polisen har spärrat av trafiken. Det här ser inte bra ut, Björn Sylwén:

– Nej det gör det ju inte, så tillvida att vi till vår stora glädje såg att de här första dagarna när det verkligen vräkte ner snö då klarade sig våra spårvagnar väldigt bra. Problemet, det vet vi, är växlarna. Det är ju det känsliga vi har. Därför har man ju särskilda värmepaket som ska hålla undan snö och is. I det här fallet, och det får vi titta på, så var den här urkopplad,  det vill säga den var trasig. Till slut blir det då så mycket is i växeln så att den inte orkar lägga om.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".