De som kommer till landets akutmottagningar har oftast goda skäl till det. Foto Bertil Ericson / SCANPIX /
Länet

Falskt att fler patienter söker akutvård i onödan

"Det kan leda till att personalen får en mer negativ attityd"
1:30 min

Det är bara en myt att allt fler patienter söker akutvård i onödan. Enligt en ny studie från Karolinska Institutet, där patienter på Södersjukhusets akutmottaging jämförts med patienter på närbelägna vårdcentraler, visar tydligt att de flesta vårdsökande hamnar rätt.

Ann-Sofie Backman som gjort studien säger att myten om motsatsen kan faktiskt bidra till sämre vård.

--Ja i alla fall ett sämre bemötande i början fram tills dess att man konstaterat vad de behöver eller inte behöver, och det kan göra att man kanske bär med sig en mer tråkig och negativ attityd mot patienten. Det är ju kanske inte det man behöver i en sådan situation.

I studien som gjorts av läkaren Ann-Sofie Backman har patienter som har sökt vård på Södersjukhusets akutmottagning jämförts med patienter som sökt till 8 vårdcentraler inom sjukhusets upptagningsområde, det vill säga på Södermalm och i de södra närförorterna. 

Drygt 700 patienter intervjuats - runt 200 på Södersjukhusets akut och sammanlagt lite över 500 på vårdcentralerna.

Resultat av undersökningen, som nu presenterats i en avhandling på Karolinska Institutet är mycket tydligt. Ökningen av sökande till SöS-akuten - eller för den delen någon akutmottagning på något sjukhus enligt studien. Beror inte på att någon ökad benägenhet hos patienterna att söka akut vård i onödan.

Tvärtom, det är en seglivad myt som det nu är dags att skrota, anser studiens författare läkaren Ann-Sofie Backman.

Det var stora skillnader mellan den grupp som sökt akut och de patienter  som hamnat på vårdcentralen och framförallt vilken sorts besvär de sökte för. Vilket gör att Ann-Sofie Backman drar slutsatsen att  de flesta undersökta patienter hade valt rätt vårdnivå - och alltså inte sökt i onödan.

En grupp patienter särskiljde sig dock som ett undantag, unga män utan sjukvårdserfarenhet.

– Jag tror, men nu spekulerar jag bara, att det här kan spegla en lite mer otålig grupp som har höga krav på sin hälsa, där de inte varit sjuka tidigare så de vet inte vad en vårdcentral är eller kan, säger Ann-Sofie Backman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".