Mannen misstänks ha utfört nio ingrepp på pojkar. Foto: Scanpix

Man inför rätta för olaglig omskärelse

Mannen använde inte tillräckligt med bedövning
1:35 min

I dag börjar rättegången mot den 50-årige man som misstänks för olaglig omskärelse av pojkar.

Bland annat ska två bröder i Botkyrka ha fått skador av ett förband som den åtalade lade för hårt runt pojkarna penisar.

Åklagaren Anders Tordai tror att bristande kunskaper kan vara orsaken till att ingen åtalats för det här brottet tidigare.

– Det skulle kunna ha att göra med att folk inte känner till att man måste ha ett visst tillstånd, eller att man inte känner till att man kan göra det inom sjukvården. Eller att man tycker att det är för dyrt att gå till vanlig sjukvård. Att man känner helt enkelt inte till att det är otillåtet att göra sådant här om man inte har tillstånd, och därför anmäler man inte, säger åklagaren Anders Tordai.

Det är enligt åklagaren anmälningar från sjukvården och socialtjänsten som gjort att det för första gången väcks åtal för olaglig omskärelse, trots att lagen funnits i 9 år, och trots att Socialstyrelsen räknar med att det sker mellan 1000 och 2000 olagliga omskärelser varje år i Sverige.

Enligt lagen får omskärelse utföras under vissa förutsättningar, antingen inom offentlig sjukvård eller av någon som har fått särskilt tillstånd. Men 50-åringen, som är Egyptisk medborgare, misstänks för att vid nio tillfällen under 2008 och 2009 ha utfört omskärelser på pojkar i olika åldrar under 18 år, utan att han haft tillstånd från Socialstyrelsen att utföra ingreppen.

Ett av ingreppen ska ha skett i Enköping, och ett annat på en pojke i Tierp. När det gäller händelsen i Tierp ska 50-åringen inte ha använt tillräcklig bedövning vid omskärelsen, och han är därför också misstänkt för misshandel, och det gäller även i två andra fall.

– En del pojkar har orsakats skada av det här. I ett fall har bedövningen inte varit tillräcklig anser jag. Och i två fall har pojkarna fått sådana skador att jag menar att det här har gjorts på ett felaktigt sätt. I vart fall har handlingen efter själva ingreppet skett på ett felaktigt sätt. Man har lagt felaktiga förband, säger Anders Tordai.

                                                                                     Astrid Iselidh
                                                                           astrid.iselidh@sr.se
Radio Uppland

Fakta omskärelse

  • Den som vill starta en verksamhet med omskärelse av pojkar måste följa vissa lagar och regler.
  • Enbart legitimerade läkare eller den som har särskilt tillstånd av Socialstyrelsen får utföra omskärelse av pojkar, om de under två månader gamla. Om pojken är över två månader, får omskärelsen endast utföras av en legitimerad läkare.
  • Vid ingreppet ska pojken ges smärtlindring av en legitimerad läkare eller sjuksköterska, under betryggande hygieniska förhållanden.
  • Den som omskär en pojke utan att vara legitimerad läkare eller utan att ha särskilt tillstånd döms till böter eller fängelse i högst sex månader.

Källa: Socialstyrelsen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".