Boende som störs av tågbuller i Mölnbo får stöd av Södertälje kommun

Boende som störs av höga bullernivåer från snabbtågen i samhället Mölnbo utanför Södertälje får nu stöd av kommunen. Om inte Banverket ser till att minska bullernivåerna rejält i området, hotar miljönämden i Södertälje med ett vite på 1,3 miljoner kronor. Det gäller i första hand sju fastigheter nära järnvägen.

- De boende utsätts för mycket höga bullernivåer på sina tomter. Det rör sig om bullernivåer som man normalt kräver hörselskydd för på arbetsplatser. Situationen är ohållbar för de boende i Mölnbo, säger Jerker Idestam-Almquist är ordförande i miljönämnden i Södertälje kommun, till Radio Stockholm.  

Enligt miljönämndens beslut får Banverket fram till årsskiftet på sig att tala om vad man skall göra, och senast den sista juni nästa år ska bullret vara nere på sådana nivåer att invånarna i de sju fastigheterna kan vistas både inom- och utomhus. Dessutom ska Banverket före årsskiftet redovisa vad man tänker göra för att bullerdämpa resten av Mölnbo samhälle.

Enligt Gunilla Glanz, vikarierande planeringschef på Banverket, saknas pengar till dessa åtgärder och utomhusmiljön i Mölnbo får vänta i ytterligare mellan tre och elva år. Hon beklagar kommunens inställning.

- Det hade varit bättre om vi hade haft en dialog utifrån de statliga pengar som avsatts för tåg- och vägprojekt och kommunens föreläggande kommer att överklagas till Länsstyrelsen, säger Gunilla Glanz till Radio Stockholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista