Socialdemokraterna backar om höjd landstingsskatt

1:43 min

De rödgröna partierna i landstinget presenterade idag sina oppositionsbudgetar. Det visade sig att Socialdemokraterna i landstinget svänger, och släpper nu kravet på höjd landstingsskatt.

Medan Miljöpartiet och Vänsterpartiet fortfarande tror att det är nödvändigt att höja skatten, menar det socialdemokratiska oppositionslandstingsrådet Ilija Batljan (S) att landstinget kan få in mer pengar från minskad byråkrati.

– Vi hade kunnat säga att det går att frigöra mer pengar utan att höja skatten. Genom att effektivisera och samordna och minska revirtänkande i Stockholms läns landsting kan vi tillföra 275 miljoner till verksamheterna, säger Ilija Batljan (S).

Att Socialdemokraterna inte längre kräver höjd skatt är något som öppnar för ett samarbete över blockgränsen anser Torbjörn Rosdal som är moderat finanslandstingsråd.

– Jag tycker att det är jättebra att Socialdemokraterna nu accepterar Alliansens politik när det gäller skattefrågan, säger Torbjörn Rosdal.

Hur realistiskt är Socialdemokraternas förslag att spara 275 miljoner på den centrala administrationen?

– Om de har en utredning som visar att man kan spara så mycket pengar så är vi positiva till att genomföra det. Men jag har inte sett en enda uträkning. Jag tycker att det här är Kalle Anka pengar, säger Torbjörn Rosdal (M).

Skatten är något som splittrar opposition i en grundläggande fråga. Birgitta Sevefjord som är vänsterpartistisk oppositionslandstingsråd anser inte att det är problematiskt.

– Vi är ju tre olika partier, säger hon.

Men det känns ju inte som den här situationen underlättar ett samarbete.

– Nej det kan man väl kanske säga med tanke på att vi har olika syn när det gäller skatt, säger Birgitta Sevefjord (V).

                                                                                 Erik Andersson
                                                                       erik.andersson@sr.se

                         

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista