Boenden vill inte ha någon anläggning.
Älta

Biogasanläggning kritiseras

2:31 min

Bygget av vad som är tänkt att bli landets största biogasanläggning möter på stort motstånd från de boende kring Ältasjön i södra Stockholm. Nu överklagas bygget till regeringen.

Striden mot biogasanläggningen har pågått i nära ett år, det var nämligen då Leif Marthon, upptäckte ett konstigt ljus på andra sidan sjön.

– Jag såg det på mellandagarna förra året, när det var en massa lysen därborta och tänkte det var en olycka på motorvägen. När det vart ljust såg jag att det var maskiner där och höll på att skövla skogen. Jag ringde upp stadsdelsförvaltningen i Skarpnäck, så visade det sig att man skulle bygga Sveriges största biogasfabrik där.

Leif Marthon är en av medlemmarna i Föreningen rädda Ältasjön, han är också ordförande i Ältens fiskeklubb och har en stor villa precis vid vattnet. Från hans köksfönster ser man ett kalhygge i skogen mitt över sjön. Där mitt emellan Flatens naturreservat och Nackareservatet är det tänkt att fabriken skall ligga. Det är företaget Swedish Biogas som bygger anläggningen på uppdrag av Stockholm Gas.                                     

Ingen i Älta hade informerats eftersom de bor i Nacka kommun och bygget är i Skarpnäck i Stockholm. Men trots att fabriken kommer att ligga på andra sidan sjön är Ältaborna oroliga.

Idag har nära 4000 personer skrivit på protestlistor mot bygget. Förutom riskerna för utsläpp av både kväve och fosfor handlar det om tung trafik som ska köra avfall till fabriken, flera gånger varje dag.

– Den här lokaliseringen är ju väldigt olämplig i och med att det är beläget alldeles vid sjön och våtmarken därborta, så att det är ju väldigt stora risker, säger Leif Marthon, Föreningen rädda Ältasjön.

Sedan den där dagen för snart ett år sedan, då Leif Marthon såg ljusen på andra sidan sjön, har bygget i princip stått stilla.

Ett intensivt arbete i Föreningen rädda Ältasjön har lett till att miljöprövningen har fått göras om då den visat sig innehålla flera fel.

Stockholms stad har polisanmälts för miljöbrott på grund av de flera hundra år gamla ekar som huggits ner och nu ska ännu en överklagan på detaljplanen göras, den här gången till miljödepartementet. Dessutom planerar föreningen att göra en anmälan till eu-komissionen eftersom bygget är nära ett Natura 2000 område, EU:s nätverk för värdefull natur.

Idag finns det ett stort behov av biogas i Stockholm, och enligt Leif Marthon är det som är orsaken till att myndigheterna gjort så många fel:

– Jag tror att det finns ett politiskt tryck att skapa biogas och då blundar man för problemen som kan finnas med det.

– Men tror du att ni kommer att lyckas att stoppa det här bygget?

– Med tanke på alla problem som det innebär så borde det gå att stoppa det men jag är inte så säker på det.

Anna Björkman
anna.bjorkman@sr.se

Fakta biogas

  • I en avfallshanteringsprocess uppstår en energiresurs som benämns som biogas. Om avfallet ursprungligen består av biologiskt material så betraktas biogasen som en förnybar resurs.
  • Stora mängder biogas kommer från reningsverk och industrianläggningar.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista