1 av 4
Bild från en övervakningskamera inne i värdedepån. Foto: Polisen /Scanpix.
2 av 4
Bild ur polisens förundersökningsmaterial från rånet. Foto Polisen
3 av 4
Stockholms piketenhet säkrar byggnaden efter rånet. Foto: Gunnar Lundmark/ Scanpix
4 av 4
Den helikopter som användes och som senare återfanns i Skavlöten i Arninge: Foto: Yvonne Åsell/ Scanpix
Helikopterrånet

Helikopterrånet prövas i hovrätten

Idag började förhandlingarna i Svea hovrätt mot de sju män som misstänks för inblandning i det uppmärksammade helikopterrånet i Stockholm förra hösten. De dömdes i tingsrätten till fängelse mellan ett och sju år, men åklagarna vill se strängare straff.

Hovrättsförhandlingarna i Stockholms tingsrätts säkerhetssal inleddes strax efter klockan nio. Männen som åtalats för inblandning i rånet kom in i salen propert klädda i mörka kavajer och hälsade på varandra med axelklappar och ryggdunkar.

Åklagarna siktar framförallt in sig på tre av de sju män som tidigare i höstas fälldes i Södertörns tingsrätt.

Det handlar om helikopterpiloten och den 31-årige man som har erkänt att han var inne i G4S värdedepå i Västberga den 23 september fjol. Båda dömdes till sju års fängelse för grovt rån men bör få maxstraffet tio års fängelse, anser åklagarna.

Den 39-årige så kallade hjärnan bakom helikopterrånet fick fängelse i tre år för medhjälp. Åklagarna anser att även det straffet bör skärpas eftersom mannen haft en tung del i planeringen av den fräcka kuppen.

Dessutom vill åklagarna se att en åttonde man, en 24-åring, döms för sin inblandning i rånet. Han friades helt i tingsrätten från att ha placerat ut väskor med bombattrapper vid polisens helikopterhangar på Värmdö. Men bevisningen mot honom är tillräckligt stark, anser åklagarna.

Samtliga åtta män bestred åklagarens yrkanden om skärpta straff och därefter inledde kammaråklagaren Leif Görts sin sakframställan.

Rättegången väntas pågå ända till januari nästa år.

Helen Ling
helen.ling@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".