Stockholm

Fler cyklister trotsar vintern

"Det är lite halt, men det funkar"
1:13 min

Det har blivit allt mer populärt att cykla trots is, snö och kyla. Cykelförsäljningen har ökat kraftigt jämfört med ifjol, liksom försäljningen av handskar och dubbdäck.

– När det halkar till tar man det lite lugnare bara, säger Elin Solberg.

– Det är lite halt, men det funkar, säger Patrik Priven.

Med lite vilja så funkar det mesta brukar man ju säga, och allt fler vill cykla trots snö och halka.

Från september 2009 till augusti 2010 såldes drygt 500 000 nya cyklar. Det är en ökning med sex procent jämfört med säsongen innan, enligt Svensk Cykling som är en branschorganisation för Sveriges cykelfackhandlare, tillverkare och importörer.

Christer Svärd äger butiken Jarla Cykel och Sport i Stockholm, där säljs inte bara fler cyklar.

– Vinterförsäljningen av vinterrelaterade cykelprodukter ökar hela tiden, framförallt vinterdäck och riktigt bra cykelhandskar.

Ekot ringde runt till några av de större cykelförsäljarna i landet, som Team Sportia och Sportson, och de har märkt av en betydligt större efterfrågan på dubbdäck den här vintern än tidigare vintrar.

Cyklisten Ida Brusewitz låter inte vädrets makter stoppa henne.

– Det kan ju vara lite vallar och så på vägarna, men har satt på dubbdäck på cykeln så idag är det jätteskönt att cykla.

Petra Bergman, Ekot
petra.bergman@sr.se

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".