SJ vidtar flera åtgärder mot kylan

En rad åtgärder har vidtagits av både SJ och Trafikverket för att undvika en upprepning av förra årets tågkaos, men de pendelresenärer vi pratat med känner sig oroliga för om de ska komma fram i tid i vinter.

– Tågen är försenade, tågen stannar, dörrarna fungerar inte, ja, alla möjliga olika fel, säger Anders Hedberg som pendlar mellan Stockholm och Tierp i Uppland.

– Förtroendet för den spårbunda trafiken, den är ju på väg ner i botten. Folk skrattar ju på tågen när vi sitter där och är ironiska över hur de här sköter sitt arbete.

För att undvika förra årets kaos har både SJ och Trafikverket vidtagit en rad åtgärder. Trafikverket har bland annat fokuserat på linjelok som röjer snö från spår och bangårdar och tagit in extra bemanning som ska skotta plattformar och växlar.

– Vi försöker verkligen och det gjorde vi naturligtvis även förra vintern, men jag skulle tro att vi är bättre förberedda nu, säger Kenneth Stjerndorff från Trafikverket.

Från SJ:s sida har man förberett sig inför vintern genom bland annat bättre beredskap för hjulsvarvar, fler platser där tågen kan avisas och man har tillsatt en så kallad kundgrupp som ska fokusera på bättre service till resenärerna exempelvis när det gäller information vid tågförseningar.

– Som det känns just i varje fall så ska vi nog faktiskt försök att se vintern an med tillförsikt, men jag kan ju inte sitta och garantera någonting, säger Sven-Ingvar Håkansson vid SJ.

– Är det dåligt väder, då får man faktiskt räkna med i sin planering att då tar det lite längre tid.

Tina Halldén, SR Uppland
tina.hallden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".