Mottagningen har fuskat med fakturorna. Arkivfoto: Bertil Ericson / Scanpix.
Stockholm

Avtalet rivs med vårdmottagning i Tensta

2:13 min

Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning vill säga upp avtalet med Nya Järva Vårdmottagning i nordvästra Stockholm. Den privata mottagningen som ligger i Tensta har systematiskt lurat landstinget på pengar, enligt en utredning.

– Det här står i strid med allt det stockholmare har rätt att kräva av en husläkarmottagning i länet. Bristande journalföring är ett allvarligt brott mot patientsäkerheten och att skattebetalarna har fått betala mer än vad vårdcentralen har levererat är naturligtvis helt oacceptabelt, säger Peter Lundqvist enhetschef på Stockholms läns landsting.

I augusti kontaktades landstinget av polisen som fått in en anmälan om att mottagningen medvetet fuskat med räkningarna. Strax därefter startade landstinget en oberoende revision som nu visar att det finns omfattande brister i besöksregistreringen.

Enklare besök hos distriktsköterska har registrerats som läkarbesök som ger högre ersättning. Dessutom har tolkassisterade besök fakturerats felaktigt.

Enligt Peter Lundqvist handlar det om stora summor pengar som landstinget kommer att kräva tillbaka.

– Ja, när det gäller faktiska belopp så uppgår det till 400 000 kronor. Det övriga beloppet måste vi ju skatta utifrån utredningen som vi har gjort, och då tror vi att det handlar om ungefär en miljon.

De patienter som är listade på Nya Järva Vårdmottagning kommer att bli kontaktade via brev så fort beslutet tas vid Sjukvårdsutskottets sammanträde den 8 december.

– Vi inser naturligtvis att det kan innebär en del praktiska problem för dem som drabbas. Med med tanke på de stora bristerna i verksamheten är det angeläget att husläkarmottagningen stängs så snart det är möjligt, säger enhetschef Peter Lundqvist på Stockholms läns landsting.

Att landstinget vill att avtalet med Nya Järva mottaning rivs kommer som en överraskning för bolagets VD Lokman Atroshi. När Radio Stockholm kommer med beskedet blir han förvånad.

– Det här är mycket konstigt för mig. Jag tycker inte att det finns ett utförligt underlag för det, säger VD Lokman Atroshi.

Fast det finns ju ett underlag, en oberoende revisorrapport, som visar på flera brister.

– Jag har inte fått del av rapporten så jag kan inte uttrycka mig om rapporten, tyvärr.

Det står till exempel att enklare besök har registrerats som läkarbesök som ger högre ersättning.

– Det finns ingen grund för det. Det här stämmer inte, säger Lokman Atroshi.

Så det finns inga brister på din mottagning?

– Jag kan inte säga att det är vattentätt. Fel kan ske, det kan jag inte uteslutna.

Men är det så att ni registrerar läkarbesök när det i själva verket är distrikssköterskor som tar hand om patienterna?

– Absolut inte! Fel kan ske, men absolut inte avsiktligt.

Helen Ling
helen.ling@sr.se

Grund för uppsägning

BDO Consulting Group AB granskade 25 patienters journaler mellan januari och juli 2010. Totalt fanns 517 besöksregistrerinigar i mottagningens kassasystem. Av dessa granskades 285.

Här är några av de brister som påvisas i rapporten:

  • Ett stort antal registrerade besök saknar journalanteckningar.
  • Många journaler saknar dokumentation när det gäller tolkmedverkan.
  • Nästan var tredje besök som i mottagningens kassasystem har registrerats som läkarbesök har enligt journalanteckningar utförts av distriktsköterskor.
  • Nästan var tioende registrerat läkarbesök med tolk har journalförts som besök hos distriktsköterska.
  • Samtliga besök som registrerats som hembesök av läkare är enligt journalanteckningar utförda av distriktsköterska.
  • Tillägg för tolkmedverkan vid hembesök återfinns i 939 fall, jämfört med sammanlagt 23 vid en motsvarande kontroll på Tensta vårdcentral, Alby vårdcentral, Fittja vårdcentral, Rinkeby vårdcentral och Lina Hage vårdcentral.

Källa: Hälso- och sjukvårdsnämnden, Stockholms läns landsting.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista