1 av 2
Hunden Bamse efter att ha blivit omhändertagen av polisen. Eftersom hans päls var så vanskött blev man tvungen att raka bort den. Foto: Polisen
2 av 2
Elin Franzén från Söderortspolisens djurskyddsgrupp. Foto: Polisen
Länet

Stockholmspolisen bra på djurutredningar

Polis:"Bitvis är det väldigt tungt"
1:23 min

Polisen i Stockholm ligger i framkant när det gäller att jobba med djur som plågas eller vanvårdas. Det berättar Carin Götblad som är länspolismästare i Stockholm.

Att antalet anmälningar om djurplågeri ökar i länet har Radio Stockholm tidigare berättat om.

Elin Franzén är polis i södra Stockholm och jobbar med djurärenden på heltid. Hon tycker att det är viktigt att det finns poliser som enbart jobbar med djur.

– Man måste vara insatt i lagstiftningen. Man måste ha ett engagemang, vara driven och tycka att det här är viktigt. Man måste också ha en speciell kunskap eftersom det finns en specifik lagstiftning, säger Elin Franzén.

Du har jobbat med bara djurfall i ett år nu. Hur är det att jobba med enbart djurärenden?                                                                      

Det är väldigt roligt, spännande och nytt. Bitvis är det väldigt tungt, säger Elin Franzén.

Hur skiljer det sig från fall där människor har blivit misshandlade för dig som polis att jobba med sådana ärenden?

– Den största skillnaden ligger i att djuren inte själva kan uttrycka vad de har varit med om . Man kan se skador och andra tecken. Det hela bygger på att det finns människor runt omkring som kan gå in och vittna, säger Elin Franzén.

I Stockholms län finns det totalt elva poliser som jobbar heltid med bara djurärenden.

Länspolismästare Carin Götblad säger att det finns mycket personal här i länet som engagerar sig mycket för djur och att det är därför Stockholm ligger i framkant jämfört med övriga i landet.

Polisen Elin Franzén håller med och säger att det är viktigt att jobba med de här frågorna både här och ute i landet.

 – Ni har vi startat arbetet här. Jag tror att det finns mycket att göra i övriga Sverige också. Men det är i Stockholm som vi har börjat, säger Elin Franzén som är polis på Söderortspolisens djurskyddsgrupp.

                                                                               Johanna Sjöqvist
                                                                          johanna.sjoqvist@sr.se

Det här säger lagen

  • Brottsrubriceringen djurplågeri ingår i Brottsbalken och lyder under kapitel 16, paragraf 13. Paragrafen lyder. ”Om någon uppsåtligen eller av grov oaktsamhet, genom misshandel, överansträngning eller vanvård eller på annat sätt, otillbörligen utsätter djur för lidande, dömes för djurplågeri till böter eller fängelse i högst två år”.
  • Djurskyddslagen avser vård och behandling av husdjur. Lagen gäller också andra djur som hålls i fångenskap och djur som används till exempelvis vetenskaplig forskning eller undervisning. En av grundbestämmelserna är att djur ska behandlas väl och skyddas mot onödigt lidande och sjukdom.

Källa: Sveriges Rikes Lag

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".