Säkerhetsbrister misstänks vid dödsolyckan igår

Arbetsmiljöverket konstaterar nu att det fanns flera brister i säkerheten i samband med fallolyckan på en byggarbetsplats i Solna igår. En 41-årig tysk byggarbetare omkom när han föll från åttonde våningen.

Polisen har inlett en förundersökning om brott mot arbetsmiljölagen och Arbetsmiljöverket ska också utreda händelsen.

P-O Lindström är biträdande tillsynsdirektör på Arbetsmiljöverket i Stockholm. Han inspekterade olycksplatsen igår och noterade säkerhetsbrister:

- På den höjden ska man ha ha personlig säkerhetssutrustning som sele och lina, annars är det skyddsräcken som gäller, säger P-O Lindström till Radio Stockholm.

Dessutom fanns det brister i byggställningen, som inte stoppade mannen i fallet.

Som Radio Stockholm berättade i helgen är olyckstalen för byggarbetare i Stockholm högre än genomsnittet för byggarbetare i Sverige. Facket har tidigare kritiserat byggföretagen för att inte jobba tillräckligt med säkerhetsfrågor och det har påpekats att tillfällig okvalificerad arbetskraft, ibland utländsk äventyrat säkerheten.

I Solna var det en tysk 41-årig man som omkom, men Arbetsmiljöverket tror inte att nationaliteten spelat någon roll i här.

- I Tyskland har man i princip samma regler som i Sverige, och det fanns arbetsledning som var både tysk- och svensktalande, säger biträdande tillsynsdirektör P-O Lindström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista