Biogasbussarna på Lidingö är tagna ur trafik tills incidenten som skedde igår är utredd. Foto: Ulf Bungerfeldt
Lidingö

Biogasbussar ännu tagna ur drift

1:30 min

De biogasdrivna bussarna på Lidingö är fortfarande tagna ur trafik, och det efter att gasreglaget i en av bussarna igår hakade upp sig. Även om busschauffören släppte gaspedalen så var den fortsatt nedtryckt.

Under hela dagen har tekniker undersökt den aktuella bussen, dock utan något resultat.

Enligt Håkan Björk som är teknikchef för Keolis som driver Busslink är det en självklarhet att ta samtliga gasdrivna bussar ur trafik tills vidare.

– Vi har tagit dem ur trafik tills vi har utrett vad det kan bero på och om det ska åtgärdas någonting på bussen, säger Håkan Björk.

Betyder det att det just nu står ett knappt trettiotal bussar still?

– Ja, 28 bussar totalt har vi av den här typen. Vi kan inte släppa ut dem förrän vi känner att vi har gått igenom allt mycket noggrant, och vet att bussarna kan gå i trafik igen, säger Håkan Björk.

Hur lång tid tror du det kan ta?

Innan just de här bussarna sätts i trafik igen, det kan jag inte svara på. Däremot är det bussar på gång till Lidingö, och vi hoppas att vi klara av rusningen på eftermiddagen här nu. Men även morgontrafiken som normalt, så att vi har full bussutsättning.

I morse fick busstrafiken i området ytterligare problem eftersom de hastigt inkallade ersättningsbussar som skulle köra i stället för de stillastående gasbussarna i flera fall fick sättas in på andra håll i Stockholmsområdet.

Till följd av oplogade vägar, stark kyla och halt väglag saknades det bussar på många andra håll i länet.

Men nu till rusningen i eftermiddag ska ordentliga ersättningsbussar vara ordnade på Lidingö, enligt Busslinks områdeschef Curt Henriksson.

Curt Henriksson tillägger också att det kanske inte är fråga om de allra nyaste bussarna, men det viktigaste är att de rullar.

– Det kan vara sådana som fallit för tidsstrecket, sexton år. Men de är fullt funktionella och de ska ju gå till försäljning till andra länder. Forna Sovjetunionen till exempel. Bussarna är helt okej, säger Curt Henriksson.

Kommer busstrafiken i andra delar av länet att påverkas?

Inte av vår minimering av flottan så att säga. De sköter sitt, så med största sannolikhet rullar vi ut samtliga avgångar under eftermiddagen redan, och har därmed trafiken säkerställd imorgon också, säger Curt Henriksson som är områdeschef på Busslink.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista