1 av 2
Stockholmspolisen ska ta krafttag mot djurplågeriet. Foto: Scanpix
2 av 2
Carin Götblad vill se fler djurpoliser.
Länet

Polisen satsar mot djurplågeri

Det ska blir fler djurpoliser
1:52 min

Stockholmspolisen ska ta krafttag mot djurplågeriet. På ett möte igår bestämdes att det bland annat ska bli fler speciella djurpoliser. Som vi har berättat tidigare så ökar anmälningarna om djurplågeri i länet.

Carin Götblad, länspolismästare i Stockholm, säger att det behövs en satsning på området.

- Vi ska göra en ordentligt satsning på särskilda djurpoliser som ska jobba offensivt och ihop med Länsstyrelsen, som också har ett stort ansvar här. Och då tänker jag mig att vi ska titta på hur man kan åka ut tillsammans. Ha till exempel egna bilar för djurpolisen och åka ut, precis som man kan se att man gör i vissa länder som USA. Ge föreskrifter på plats, följa upp. Inte att behöva göra så ingripande saker alla gånger, men också ingripa i ett mycket tidigare skede.

Carin Götblad hämtar alltså inspiration från USA och hur polisen där arbetar med djurfrågor. Och de speciella bilarna som djurpoliserna ska ha är redan beställda och kommer i vår.

- Det är bilar som du förstår som måste kunna ta sig fram till exempel i terrängen och kunna ha i alla fall hundar i burar om det behövs, säger Karin Götblad.

Många av hundarna som polisen får ta hand om i sina ärenden placeras på Hundstallet i Bromma och många av katterna kommer till Stockholms katthem i Hägersten. Här jobbar Eva Edman som volontär. Hon säger att ungefär hälften av katterna de tar hand om har vanvårdats.

- De kan vara undernärda, sedan är katterna många gånger ganska traumatiserade. Sedan är det också så att människorna som har de här katterna inte ägnar sig åt katterna, vilket gör att katterna inte har blivit socialiserade.                                                                              

I dag finns elva poliser i länet som jobbar heltid med djurärenden. Men nu ska det bli ännu fler, men exakt hur många det blir är inte bestämt, utan det ska undersökas nu. Och i februari ska åklagare, domare och alla djurpoliser och djurskyddshandläggare på Länsstyrelsen gå en tvåveckorsutbildning för att kunna jobba ännu bättre på området. Det här bestämdes på mötet igår där Carin Götblad träffade djurpoliserna i länet för att prata om satsningen som drar igång nu och ska ge resultat i vår.

- Det kommer att bli en satsning som kommer att märkas, säger Carin Götblad.

                                                                            Johanna Sjöqvist
                                                                     johanna.sjoqvist@sr.se   

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".