Staden satsar på grönområden och stora motortrafikleder samtidigt. Foto: Scanpix.
Stockholm

"Promenadstaden är orealistisk"

1:19 min

Politikernas mål om bilfria städer och områden går ofta på tvärs med hur det egentligen ser ut. I Stockholm vill till exempel politikerna bygga så kallade "promenadstäder" där man ska klara sig utan bil – något som sällan går ihop med verkligheten.

– I längden blir det här en omöjlig ekvation. Vi kommer till en situation där vi måste välja mellan promenadstaden eller bilstaden, säger teknikhistoriker Per Lundin på Kungliga Tekniska Högskolan.

Per Lundin har inför nyutgåvan av den gamla boken ”Bilstaden” undersökt åt vilket håll dagens politiska beslut går. Gynnar de främst kollektivtrafik, cyklar och promenerande eller bilismen. Hans slutsats är att bilstaden alltjämt vinner.

I Malmö och Göteborg talar man om en blandstad, medan Stockholmspolitikerna myntat begreppet ”promendstaden”. Samtidigt har satsningarna i Stockholm på cykelbanor minskat med 80 procent till några miljoner kronor om året trots att antalet cyklister ökat med 75 procent det senaste decenniet.

I stället satsar Stockholm på motortrafikleder som Södra länken, Norra länken och Förbifart Stockholm till en kostnad av åtskilliga miljarder.

Men det nya stadsbyggnadsborgarrådet i Stockholm, moderaten Regina Kevius, håller inte med. Det finns plats för bilar i en promenadstad, bara de placeras i underjordiska garage eller överdeckade vägar.

– Min vision är att människor trivs i Stockholm och de som vill ha bil har möjlighet till en garageplats och de som vill promenera och nyttja kollektivtrafiken har möjlighet att göra det och att vi inte har speciellt mycket motorvägar rakt igenom city, säger Regina Kevius.

Johan Bergendorff, Vetenskapsradion
johan.bergendorff@sr.se

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista