Sepideh Erfani väljer att gå över till Socialdemokraterna. Foto: Maria Pettersson/ Radio Stockholm
Haninge

Erfani lämnar Folkpartiet för oppositionen

"Jag avgår på grund av främlingsfientligheten"
1:35 min

Folkpartiets toppnamn i Haninge, Sepideh Erfani, överger partiet och blir socialdemokrat. Sepideh Erfani motiverar sitt avhopp med att hon ända sedan valet i september känt sig motarbetad, förtalad och åsidosatt av sitt eget parti.

– Jag avgår från Folkpartiet i Haninge för att markera att jag inte står för främlingsfientlighet och kränkande särbehandling. Jag tänker inte fortsätta att samarbeta med ett parti som inte vill ta vara på den kompetens som en person med annan bakgrund har, säger Sepideh Erfani.

Nu tar den långvariga och mycket infekterade interna striden i Folkpartiet i Haninge ett avgörande steg framåt. Partiets andranamn på listan inför valet i september, Sepideh Erfani, väljer att ta steget över till oppositionen, men sitter samtidigt kvar på sin stol i kommunfullmäktige.

Orsaken till avhoppet är i korta sammandrag att hon anser sig vara utsatt för kränkande särbehandling, åsidosatt från den viktiga kommunala förtroendepost hon borde ha fått. Hon känner sig också förtalad av kommunalrådet Peter Olevik Dunder (FP) som ska ha kallat henne för osvensk. Han har hela tiden förnekat att han skulle ha sagt så.

Idag säger Peter Olevik Dunder sig dock ha förstående för det steg Sepideh Erfani tagit. Han är däremot inte glad över avhoppet.

– Det är självklart tråkigt att hon väljer att lämna. Men jag respekterar hennes val. Däremot tycker jag att det är djupt beklagligt att hon väljer att beröva Haninges 3500 väljare ett mandat genom att hon sitter kvar i fullmäktige, säger Peter Olevik Dunder (FP).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".