Beslutet om att det är diskriminerande att utestänga elever med slöja väcker blandade reaktioner. Foto: Yves Logghe/ Scanpix
Stockholm

Blandade reaktioner på DO:s slöjbesked

Lärare:"Det är viktigt att man kan se ansiktet"
1:20 min

Dagens besked från Diskrimineringsombudsmannen (DO) om att det är diskriminerande att utestänga en elev från undervisningen för att hon bär slöja för ansiktet, möter blandade reaktioner.

Stockholm stad är inte nöjd med beslutet eftersom DO inte tänker driva ärendet till domstol och då är det fortfarande oklart vad som egentligen gäller, menar kommunen.

Mikael Lindblad som är lärare i Svenska för Invandrare anser att det är viktigt att man kan se människors ansikten.

– Jag tycker att det utslaget är nog riktigt men att lagen kanske är fel skriven. Det är viktigt att kunna se människornas ansikte, säger Mikael Lindblad.

– Det känns liksom obehagligt på något sätt att inte se människan att man inte ser uttrycket, att man inte ens ibland vet vem det är, fortsätter Mikael Lindblad som är lärare i Svenska för Invandrare.

Det hela handlar om en ung kvinna som började på barnskötarutbildningen vid Västerorts vuxengymnasium i Stockholm för snart två år sedan, i januari 2009. Hon bär niqab, en slöja som bara visar ögonen, men på skolan finns en ordningsregel som förbjuder eleverna att bära plagg som täcker ansiktet.

Kvinnan anmälde saken till Diskrimineringsombudsmannen, DO, som efter nästan två års utredanden kommit fram till att det strider mot diskrimineringslagen att utestänga en elev från undervisningen enbart med hänvisning till niqab.                                                            

Enligt DO har eleven visat att hennes niqab inte varit något hinder för undervisningen. Hon har oftast kunnat sitta så att hon inte behövt använda sin slöja, det vill säga så att manliga klasskamrater inte kunnat se hennes ansikte.

Men eftersom Västerorts vuxengymnasium lät henne gå färdigt sin utbildning i avvaktan på Diskrimineringsombudsmannens beslut, så är det inte självklart menar DO, att kvinnan blivit missgynnad i diskrimineringslagens mening och tänker därför inte driva det vidare till domstol.

Skolborgarrådet Lotta Edholm beklagar att ärendet inte kommer att drivas vidare till domstol.

– Alltihopa mynnar ju i något slags ickebeslut genom ett juridiskt hårkliveri. Det jag hoppas nu är att regeringen tillsätter någon form av utredning så att det blir klarlagt i lagstiftningen eftersom det uppenbarligen är olika regelverk som står emot varandra, säger Lotta Edholm.

Både Folkpartiet och Socialdemokraterna har i dag gått ut med krav på att lagen ska ses över för att ge skolor möjlighet att säga nej till elever som bär heltäckande klädsel. Båda partierna motiverar kraven med att det är viktigt att lärare och elever kan se varandras ansikten i undervisningen.

Moderaterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna har däremot sagt att de inte tycker att det är nödvändigt med någon översyn av lagen efter DO:s besked.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".