Den vanskötta hunden Bamse efter en omhändertagning av polisen. Foto: Polisen
Länet

Åklagare: För låga straff för djurplågeri

"Det är en skyddslös grupp"
1:48 min

Det är väldigt få personer som döms till fängelse för djurplågeri. Brottet leder oftast som mest till villkorlig dom eller böter. Rebecca Hällgren, kammaråklagare vid Söderorts åklagarkammare i Stockholm anser att straffen är alldeles för milda för djurplågerier.

– Personligen så tycker jag att man dömer ut för låga straff för djurplågerier. Djur är en grupp av målsäganden som inte kan berätta någonting själva. De kan inte göra en anmälan, de kan inte berätta vad de har varit med om. De kan inte rymma hemifrån och fly från sina plågoandar. Det är en skyddslös grupp, säger kammaråklagare Rebecca Hällgren.

De senaste fem åren har endast en person dömts till fängelse för djurplågeri i Stockholm. I de andra 17 fällande domarna har straffen blivit villkorlig eller böter. Maxstraffet för djurplågeri är två års fängelse och hittills har ingen i Sverige dömts till det. Och varför det, jo, för att rättspraxis är satt så lågt, säger Rebecca Hällgren. 

– Och då har vi en praxis på området som ser ut på sådant sätt att i många fall så bedömer man att straffvärdet stannar på ett bötesstraff.

Nyligen fälldes fyra unga män i Svea hovrätt för djurplågeri i ett uppmärksammat fall där männen hade tejpat ihop bakbenen på en kanin och sedan bränt ihjäl den. Hela händelsen filmades. Tre av männen dömdes till fängelse i sex, fyra och tre månader, den fjärde fick villkorlig dom.  Rebecka Hällgren var åklagare i det här fallet. Så vad krävs det egentligen för att maxstraffet ska utdömas?

– Det är en bra fråga. Jag vet inte vad som krävs för att man ska komma upp i två år. Jag tror att det måste ske en successiv förflyttning över straffskalan, en successiv förändring där man ser allvarligare på djurplågerierna. Men däremot tycker jag att det skulle vara önskvärt i fall lagstiftaren kanske tog ställning lite mer i frågan och gav oss verktyg och gav domstolarna verktyg att se allvarligare på den här typen av brott.

Baris Kayhan
baris.kayhan@sr.se

Fråga

Det här säger lagen

  • Brottsrubriceringen djurplågeri ingår i Brottsbalken och lyder under kapitel 16, paragraf 13. Paragrafen lyder. ”Om någon uppsåtligen eller av grov oaktsamhet, genom misshandel, överansträngning eller vanvård eller på annat sätt, otillbörligen utsätter djur för lidande, dömes för djurplågeri till böter eller fängelse i högst två år”.
  • Djurskyddslagen avser vård och behandling av husdjur. Lagen gäller också andra djur som hålls i fångenskap och djur som används till exempelvis vetenskaplig forskning eller undervisning. En av grundbestämmelserna är att djur ska behandlas väl och skyddas mot onödigt lidande och sjukdom.

Källa: Sveriges Rikes Lag

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".