Arbetsgivaren medger att det är tuffa arbetsförhållabnden. Arkivfoto: Scanpix.
Länet

Allvarliga brister inom ambulanssjukvården

"Ger konsekvenser för patienterna"
1:29 min

Personal på Sveriges största ambulansföretag slår larm om extrem arbetsbelastning. Företaget Falck, med uppdrag i bland annat Stockholms län, har till exempel allvarliga brister i bilars utrustning som personalen inte hinner åtgärda, enligt en kartläggning som Uppdrag granskning gjort.

Ambulanssjukvårdaren Fredrik, som arbetar för Falck i Göteborg, säger att arbetsbelasningen är extrem.

– Personalens behov åsidosätts. Rast och vila får ge på foten och måltidsuppehåll uteblir, säger ambulanssjukvårdaren Fredrik som inte vill uppge sitt efternamn.

Ger det konsekvenser för patienterna?

– Det är klart att det ger konsekvenser för patienterna. Risken för att göra fel ökar ju väldigt markant om man inte är vid god vigör så att säga.

Sveriges Televisions program Uppdrag granskning rapporterade igår om att brister i sjukvårdsutrustningen inte åtgärdas, till exempel EKG-apparater och så kallade svalgsug. Dessutom är personalen slutkörd och stressad.

– Är det tung arbetsbelastning och man upplever en stress med många uppdrag så är det klart att risken för fel ökar, säger Sven Engquist, vd på Falck ambulans.

Är det för hög arbetsbelastning då?

– Det blir det tidvis och det har personalen uppmärksammat oss på under en lång tid. Men sedan ska det köpas in bilar, rekryteras personal och skolas in och då tycker personalen med all rätt att den här processen går för långsamt ,säger Sven Engquist . Han fortsätter:

– Sedan har vi en ökning av patienter i hela Sverige, alltså uppdragsmängden ökar, och det belastar ju också personalen självklart.

Lasse Johansson, P1 morgon
lasse.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".