1 av 2
Sofia Hansson Björk och Elsa Larsson går i fjärde klass på Bollstanässkolan. Idag fick de vara hemma och titta på film istället för att vara i skolan. Foto: Johanna Sjöqvist/ Radio Stockholm
2 av 2
-
Upplands Väsby

120 frusna skolbarn fick gå hem

Fick sitta med ytterkläder på i skolan
1:52 min

På Bollstanäs skola i Upplands Väsby har det i veckan varit så kallt att eleverna fått ha ytterkläder på sig. När temperaturen i dag var nere på 14 grader inomhus fick 120 elever gå hem.

Elsa Larsson och Sofia Hansson-Björk som går i fjärde klass på Bollstanässkolan berättar hur skoldagen började, innan de fick gå hem och värma sig.

– Vi fick vara inne lite på morgonen, sedan var det iskallt. Sedan fick femmorna gå hem. Då frågade jag våran lärare och då sa hon att vi också fick gå hem. Men i klassrummet fick vi sitta med överdrag och alla ytterkläder, berättar Elsa Larsson.

Så då gick ni hem till dig. Vad gör ni nu då?

– Vi tittar på film.

Vad tror ni om imorgon då?

– Kanske kan vara lika kallt så vi får gå hem igen. Men annars kanske det är lite varmare, säger Sofia Hansson-Björk.

Vad hoppas ni på då, Elsa?

– Jag hoppas att det är jätte kallt, säger Elsa Larsson.

Ute på skolgården till Bollstanäs skola var det 12 minusgrader i dag. Inne i en av byggnaderna, där fjärde- och femteklassarna går, har det varit problem med värmen sedan i måndags.

Rektorn, Håkan Lönnqvist, trodde att problemet var löst - men så gick en huvudsäkring igår kväll och det blev så kallt att barnen som går i den här skolbyggnaden fick gå hem.

– Då blev det så kallt. Vi mätte upp 14-15 grader i gamla huset. Och då har vi skickat hem barnen så att de får vara hemma och värma sig, säger Håkan Lönnqvist.

Hur ser du på att skicka hem elever från skolan?

– Det är inte alls okej. Men det är inte okej heller att låta barn sitta i 14-graders kyla. Det är inte bra för någon.

Vad gör ni nu då?

– Nu har vi gjort åtgärder och värmen stiger.

Och det här kommer inte hända igen, eller?

– Förhoppningsvis inte. Nu ska vi be teknik- och fastighet titta över det här och gå igenom vad som är fel och åtgärda alla fel och brister. Barnen är välkomna tillbaks imorgon bitti och då hoppas vi att det är varmt och skönt i lokalerna, säger Håkan Lönnqvist.

Johanna Sjöqvist
johanna.sjoqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".