Den största delen plankar i tunnelbanan.
LÄNET

Många fuskåkare i kollektivtrafiken

Det är i Husby i nordvästra Stockholm som störst andel personer plankar i kollektivtrafiken och åker utan biljett. Därefter kommer Jordbro och Hagsätra, visar en undersökning från SL.

Under en månad i våras och en månad i höst har civilklädda biljettkontrollanter från SL observerat om resenärer betalar för sig eller om de smiter förbi eller hoppar över spärrarna.

Kontrollanterna har stått på 143 slumpvist utvalda stationer efter tunnelbanan, tvärbanan, pendeltågen, Roslagsbanan och Saltsjöbanan.

Undersökningen visar att andelen resenärer som plankar är högst i Husby i nordvästra Stockholm med 14 procent. Jordbro i Haninge och Hagsätra i södra Stockholm kommer på andra, respektive tredje plats.

Laglydigast är de som stiger på i Igelboda och Sickla i Nacka samt i Kärrtorp i södra Stockholm. 

De trafikslag som har den högsta fuskfrekvensen är tunnelbana och pendeltåg.

SL har även gjort vanliga biljettkontroller under samma månader och sammantaget så är det enligt SL, ungefär fem procent av resenärerna som plankar vilket innebär drygt 300 miljoner varje år i uteblivna intäkter.

Plankarna finns i nästan alla åldrar men de som fuskar allra mest äe mellan 20 och 30 år. De står för omkring 55 procent av fusket. Allra mest fuskar resenärer åren direkt efter gymnasiet.

Maria Persbo
maria.persbo@sr.se

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista