Allmännyttan vill ha högre hyror. Hyresgästföreningen vill inte gå med på det. Foto: Tomas Oneborg/ Scanpix
LÄNET

Allmännyttan kräver höjda hyror nästa år

Hyresgäster riskerar retroaktiva hyror
1:08 min

Hyresgästföreningen har nu fått in kraven från samtliga Stockholm stads bostadsbolag inför årets hyresförhandlingar. De fyra bolagen begär höjningar på mellan 4,1 och 4,9 procent.

Det går segt i årets hyresförhandlingar med de allmännyttiga bostadsbolagen.

Nu har samtliga bostadsbolag i Stockholms stad lämnat in sina yrkanden för nästa års hyror, och i samtliga fall handlar det om höjningar på mellan fyra och fem procent.

För de bostadsbolag i övriga delar av länet som så här långt preciserat sin krav handlar det om både högre och lägre krav. Allt ifrån Sigtunahem som vill ha drygt 7,1 procent i genomsnittlig hyreshöjning nästa år, det högsta yrkandet i hela Stockholmsregionen, till Botkyrkabyggens mer modesta krav på 2.7 procents höjning i genomsnitt.

Svenska Bostäder till exempel kräver en höjning på 4.3 procent nästa år.

Men det kommer att bli segslitna förhandlingar på många håll och orsaken stavas: ”de ovanligt höga kraven på hyreshöjningar 2011”.

Enligt Hyresgästföreningen har många bolag inför nästa år krävt större hyreshöjningar än vanligt. Om avtalen dröjer kan det bli en kännbar smäll för tusentals hyresgäster i hela länet.

Om det blir hårda och segslitna förhandlingar på många håll kan det i sin tur leda till allt högre retroaktiva hyreskrav när avtalen väl är klara.

Den nya hyresnivån räknas från nyår, så ju längre avtalen dröjer ju större summa riskerar varje berörd hyresgäst att få betala i efterskott.

                                                                                        Erika Sjöö
                                                                              erika.sjoo@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".