Transporten av vindkraftverket körde fast. Foto: Elin Wahlgren.
Norrtälje

Krokig väg satte stopp

De står på tvärs i kurvorna
0:50 min

Tre långtradare lastade med delar till vindkraftverk har sedan igår kväll helt eller delvist blockerat vägen vid Östernäs på Väddö i Roslagen. Vindkraftverken ska monteras upp på Barnens ö men transportörerna har varit för optimistiska och de långa bilarna kommer inte runt i kurvorna. Elin Wahlgren och hennes familj bor i början av vägen.

– De kom ju med en lite för lång lastbil, och trodde de skulle passera igenom. Först våran kurva här och det gick inte så här har dom suttit hela natten. Den första som var längst var 40 meter lång. Det funka inte så de har sågat ner ett ganska stort träd på vår tomt för att komma förbi, säger Elin Wahlgren, boende i Östernäs.

Hur känns det att bli av med ett träd helt plötsligt?

– Det var väl inte riktigt vad vi hade räknat med men det fanns inte så mycket annat att göra.

Vad händer just nu då?

– Den som satt fast har kommit ifrån vår kurva men nu tror jag att dom sitter fast i en backe längre upp här. Så den sista och tredje bilen står frotfarande kvar utanför oss och väntar på att de andra ska komma vidare, säger Elin Wahlgren, boende i Östernäs.

Enligt polisen kommer nu personbilar förbi och det finns också en mindre privat väg som lokalbefolkningen känner till.

Lennart Arrhenius, vd för stiftelsen Barnens Ö, säger att ansvaret för transporten ligger på leverantören av vindkraftverken. De har haft personal som i förväg kollat vägen, förstärkt den och tagit bort träd, men tydligen inte tillräckligt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".