Mikael Trolin menar att det har skett en illavarslande omsvängning i partiets tänkande. Foto: Scanpix.
Haninge

Ännu ett FP-avhopp

Trolin kritisk mot partikamrater
1:08 min

Folkpartipolitikern Mikael Trolin från Haninge lämnar partiet och alla sina uppdrag med omedelbar verkan. Orsaken är missnöje med partiets utveckling.

I en debattartikel i Svenska Dagbladet idag skriver Mikael Trolin: "Folkpartiet är inte längre det socialliberala drivhus det varit i hundra år, utan ett parti där kravretoriken härskar nästan oinskränkt".

Han kritiserar också partikamrater i landstingsledningen för passivitet i frågan om rasistiska uttalanden mot patienter på Södertälje sjukhus, och den lokala Folkpartiledningen för hanteringen av Haningepolitikern Sepideh Erfani som inte fick någon ledande post trots att hon stod som andra namn på folkpartiets valdsedel till kommunfullmäktige i Haninge.

Sepideh Erfani lämnade nyligen Folkpartiet för Socialdemokraterna. Hon behåller sin plats i fullmäktige och kommer att rösta med Socialdemokraterna.

Mikael Trolin lämnar nu partiet och alla sina uppdrag med omedelbar verkan.

Han säger själv att orsaken är missnöje med partiets utveckling , och speciellt den senaste tidens turbulens inom folkpartiet i Haninge.

– Ja den utlösande faktorn är då att andranamnet på vår valsedel,  Sepideh Erfani, diskvalificerades från nämnduppdrag med förklaringen att hon var för osvensk, säger Mikael Trolin.

Men att få beteckningen osvensk är ju inte alltid negativt. Kan det inte vara positivt?

– Jo, men om det får de konsekvenser som att man inte blir aktuell för ett politiskt uppdrag så har jag svårt att se på vilket sett det skulle vara positivt, säger Mikael Trolin.

Mikael Trolin är också kritisk till folkpartiförslagen om språktest för medborgarskap, utvisning av invandrare som begår brott samt det omtalade förslaget om förbud mot burka som talande exempel för vad han kallar en illavarslande omsvängning i partiets tänkande på sistone.

– Om man tar ett steg tillbaka så ser man ett mönster som är väldigt oroväckande Man ställer krav uppifrån och ner på ett sätt som jag inte upplever att man gjort förut, säger Mikael Trolin.

Tänker du gå samma väg som din före detta partikollega Sepideh Erfani och bli socialdemokrat?

– Nej. Jag tänker inte hoppa på någon partipolitik överhuvudtaget. Jag tänker hitta former för att fortsätta att kämpa för mänskliga rättigheter. Sedan får vi väl se vad framtiden har i sitt sköte, säger Mikael Trolin och skrattar.

                                                                                     Eva Toivonen
                                                                              eva.toivonen@sr.se
                                                                                  Ulf Bungerfeldt
                                                                        ulf.bungerfeldt@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".