Ornö skola nedläggningshotad

Skolan på Ornö i Stockholms södra skärgård hotas av nedläggning. Orsaken är besparingskrav inom Haninge kommun. Om Ornö skola läggs ner kan barnen tvingas åka båt varje dag för att gå i skolan.

Ornö är en av skärgårdens största öar med ca 300 invånare. Skolan har förskola och låg- och mellanstadie för sammanlagt 25 barn.

Men nu föreslår barn- och utbildningsnämden i Haninge kommun att skolan ska läggas ner för att spara pengar. Barnen hänvisas i stället till Dalarö och får resa en timme i varje rikning, med buss- och färja om förslaget går igenom.

Läraren och tvåbarnspappan Björn Ingman anser att det är riskfyllt att låta barnen färdas på det sättet mellan öarna och han hoppas att förslaget dras tillbaka:

- Vi tycker att det är jättekonstigt att Haninge kommun som talar om en levande skärgård och att man ska bostätta sig här nu lägger fram ett sånt här förslag, säger Ingman.

Som Radio Stockholm berättade imorse planerar Haninge kommun för en rad nedskärningar. Målsättningen är att kunna minska barngrupperna, samtidigt som skatteunderlaget blivit mindre. Det kräver besparingar, bland annat ska gymnasieelever få betala 500 kr/termin för skolmaten, en öppen förskola läggs ner och dagis ska inte längre stå för barnens blöjor.

Roger Nord (s) är ordförande i Barn- och utbildningsnämnden, och han har förståelse för Ornöbornas missnöje:

- För att nå målsättningen minskade barngrupper har vi tvingats till en rad smärtsamma beslut som är svåra för mig som socialdemokrat att argumentera för, säger Roger Nord (s) till Radio Stockholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista