Lärarutbildning täcker inte upp för kommande brist

Trots att det just nu är lätt för länets skolor att hitta behöriga lärare så är det en tillfällig ljusning.
Enligt Kommunförbundet kommer skolorna snart att drabbas av lärarbrist igen, främst på gymnasiet, när nära 40 procent av de nuvarande lärarna går i pension inom en tioårsperiod, samtidigt som elevkullarna blir stora.

Enligt Ulla Gummesson, utredare vid Kommunförbundet, kommer lärarutbildningarna inte att kunna täcka upp för lärarbristen:

-Inte på långa vägar, eftersom utbildningsdimensioneringen inteär tilltagen så att det kommer att räcka.

Radio Stockholm har tidigare rapporterat att det efter flera år med lärarbrist i länet för tillfället är relativt lätt för skolorna att täcka upp vakanser med behöriga lärare.

Men enligt de prognoser som gjorts hos Kommunförbundet kommer den här situationen inom kort att förändras då stora grupper av lärarna kommer att gå i pension.

Och även om det för närvarande finns många sökande till lärarutbildningarna så har skolorna begränsade möjligheter att ta emot fler elever.

Eskil Franck, rektor vid Lärarhögskolan i Stockholm, säger att det handlar om små ökningar:

-Vi ökar antalet studenter marginellt de kommande åren, men på sikt kan vi öka antalet studenter bara i den mån som vi tillförs resurser från centralt håll.

Han säger också att han inte fått några signaler om att regeringen vill utöka antalet platser, utan tvärtom fått signaler om att det just nu inte är aktuellt med något utökat platsantal.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".