Danderydsbor vann mot SL - får bullerskydd

Roslagsbanan i Danderyd. Det har miljööverdomstolen nu slagit fast i en dom som inte går att överklaga.

Johan Svedberg på Ekebydalsvägen i Djursholm bor 36 meter från järnvägen. De senaste tre åren har han drivit frågan om ett bullerplank.

-Äntligen fick den lilla människan rätt mot den stora organisationen. Nu känns det som om vi har nått ända fram.

Fler än tio tåg i timmen passerar på Roslagsbanan vid Ekebydalsvägen i Danderyd. Det börjar 05.20 på morgonen och ända in på natten körs enstaka tomma tåg.

Tvisten om bullret från tågen har pågått i många år. Miljödomstolen bestämde att SL skulle bygga bullerplank längs två sträckor, SL överklagade, men nu fastställs domen av Miljööverdomstolen. Bullret har för höga decibelnivåer.

Det ena bullerplanket, mellan Bråvallavägen och Ekeby skola, ska stå klart den 1 maj nästa år.

Det andra, vid Ekebydalsvägen, ska finnas på plats senast tio månader efter att kommunen byggt den bullervall som planket ska stå på.

Bullerplanken kommer enligt SL att kosta runt 200 000 kronor per berörd fastighet, totalt flera miljoner kronor.

Och frågan är hur domen påverkar andra tågsträckor där boende klagar på buller. Klart är i alla fall att de boende i de områden som nu får bullerplank är nöjda.

-Jag tror att det kommer att märkas en skillnad. Det är vi övertygade om, alla som bor här, säger Helena Ängek som bor i närheten av spåren vid Ekebydalsvägen i Danderyd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista