Albyelever väljer skolor med fler svenska elever

Allt fler elever i Alby i Botkyrka lämnar skolorna i det egna området för att börja skolor i andra områden.
Fyra av tio elever väljer idag skolor utanför upptagningsområdet och det är mer än dubbelt så många som i andra delar av kommunen.

16-åriga Lolav Barzani bor i Alby ett stenkast från Albyskolan men går i en skola i Skärholmen där det går fler helsvenska barn.

-Det är bättre, för man lär sig det svenska språket bättre, och man använder inte en massa slang som de gör i Alby. 

Sedan skolpengen infördes å det blev fritt fram att välja skola i andra stadsdelar har utflyttningen från Albys skolor ökat stadigt. Och till skillnad från i många andra områden har utflyttningen från Albys skolor fortsatt även de senaste åren.

För fem år sedan valde 30 procent av eleverna i Alby skolor i andra områden, vilket är mycket bara det jämfört med de flesta områden.

Men i dag har antalet elever som väljer skolor i andra områden än det egna ökat till 38 procent i Alby. Det är dubbelt så många som genomsnittet för Botkyrka kommun.

Lolavs 12-årige lillebror går ut femman i Grindtorpskolan i Alby den här terminen, en skola som bara har årskurs ett till fem. Till hösten måste han byta skola.

Precis som storasyster Lolav vill han börja i en skola i ett annat område. Om han inte väljer en annan skola kommer han inte att kunna sluta prata albyslang, som han säger.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".