Dom om bullerplank kan bli dyr för SL

Miljööverdomstolens beslut att Storstockholms Lokaltrafik, SL, måste bygga bullerplank längs Roslagsbanan i Danderyd kan på sikt kosta SL hundratals miljoner kronor.
SL väntar sig nu att ansökningarna om bullerplank kommer att strömma in.

- Vi är besvikna över domslutet och det kommer att leda till ganska stora kostnader för oss, säger Bo Lönnemyr på SL Infrateknik till Radio Stockholm.

De två bullerskärmar som SL nu måste bygga längs Roslagsbanan i Danderyd kommer att kosta mellan fyra och sex miljoner kronor. Men det är bara början - Bo Lönnermyr på SL väntar sig nu mängder av rättsfall i hela länet där bullret från spåren står i fokus.

Även om miljööverdomstolens beslut för Danderyd inte automatiskt innebär att SL måste bygga bullerplank överallt, så kommer den att ha betydelse. Tidigare beräkningar från SL har visat på kostnader på 500 miljoner kronor för att komma tillrätta med bullernivåer som de i Danderyd.

- Det kommer att kosta oss hundratals miljoner kronor, säger Bo Lönnemyr.

Vem som ska stå för notan är oklart - om det blir resenärer, skattebetalare eller besparingar i en redan hårt ansträngd ekonomi, det återstår att se.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista