Vintersolstånd och månen i skugga

Frånsett all snö ser det nu ovanligt mörkt ut i landet - först en total månförmörkelse på tisdagen och sedan vintersolståndet, årets kortaste dag, på onsdag.

– Långt i norr, där månen lyser mest, blir det lite mörkare än vanligt med månförmörkelsen, säger Kjell Eriksson, astronom vid Uppsala universitet.

Å andra sidan innebär vintersolståndet att det vänder och går mot ljusare tider igen - ju mer sol desto gladare vi bli, har forskningen slagit fast. Dessutom är en månförmörkelse en fröjd för ögat.

– Det är väldigt tjusigt att se på, månen blir vackert djupröd, säger Kjell Eriksson.

Att månen ligger totalt i skugga inträffar inte varje år, så det gäller att ta tillfället i akt. Om vädret tillåter och molnen håller sig undan, kan större delen av Sverige uppleva skådespelet från tjugo i nio på tisdagens förmiddag. Eftersom månen går ned vid olika tider i landet ligger norrlänningarna bäst till för att njuta mest av fenomenet. I Kiruna, till exempel, går månen inte alls ned så här års.

Vid total månförmörkelse lägger sig jorden helt i vägen för solens ljus mot månen. Helt rymdsvart blir månen ändå inte. En del av solstrålarna böjs av en aning när de passerar jorden och ger månen en varmröd färg.

TT

Total månförmörkelse

Månförmörkelse i Tyskland 2001. Foto: Heribert Proepper /AP Photo /Scanpix.

En total månförmörkelse inträffar på förmiddagen den 21 december 2010.

  • 8.41: Den totala förmörkelsen börjar.
  • 9.53: Den totala förmörkelsen slutar.

Ju längre norrut man befinner sig, desto mer kan man se av skådespelet. I Malmö har månen redan börjat gå ned, i Stockholm kan man se en kvart, i Umeå en dryg timme.

Längst norrut (till exempel i Kiruna) stannar månen kvar över horisonten hela dygnet.

Några tider för månens nedgång på tisdagen:

  • Malmö: 8.44
  • Stockholm: 8.55
  • Göteborg: 9.05
  • Sundsvall: 9.36
  • Umeå: 9.49

Källa: Astronomguiden (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.