Länet

Skarp kritik mot snöröjning av vägar

1:28 min

Dem senaste dagarnas snöande har orsakat stora problem, inte minst i trafiken. Robert Collin som är motorjournalist på Aftonbladet är väldigt kritisk mot hur Trafikverket sköter snöröjningen av vägarna.

Robert Collin är särskilt besviken när han kör till jobbet från Norrtälje till Stockholm.

– Jag har mycket motorväg och trefilig vajerväg in till stan. De tar inte bort så mycket snö de kan, de tar bort så lite snö de kan. De plogar till exempel vänsterfilen mot mitten, bygger upp en snövall mot vajerräcket som inte alls funkar och så hoppas man att snön ska försvinna. Man kör också för fort med plogbilar så att snön blåser tillbaka, säger Robert Collin som är motorjournalist.

Robert Collin menar att de svenska vägarna kunde vara betydligt bättre även om det snöar mycket och jämför med bland annat Finland där han inte stött på samma problem i samband med mycket snö. Han efterlyser bland annat fler snöplogar som plogar oftare.

Jan Pettersson är nationellt ansvarig för driften av vägarna hos Trafikverket.

Han förstår inte alls kritiken utan menar att snöröjningen på de stora vägarna fungerar bra.

– I det här läget så har vi cirka 3500 resurser ute och de plogar kontinuerligt. De gör ett fantastiskt jobb. De gör en insats när de försöker att hålla vägarna öppna för oss trafikanter. Vi har regler på de högt trafikerade vägarna. När det är 1-2 centimeter snö där så går man ut. Under pågående snöfall så plogar man hela tiden. Efter avslutat snöfall så ska vägarna vara snö och isfria inom 2- 4 timmar, säger Jan Pettersson är nationellt ansvarig för driften av vägarna hos Trafikverket.

                               Oscar Skagerlind i samarbete med P1 Morgon
                                      oscar.skagerlind@sr.se

Fråga

Saltbrist försvårar väghalkan

#link=239361# runt om i Europa riskerar att leda till brist på vägsalt. Här i Sverige kan olika vägar prioriteras olika.

Snön hindrar godstrafiken på järnvägen

#link=239366# är stängda just nu.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.