Ingen mer utredning om dödsfall i sandlåda

Det blir ingen ny rättslig prövning av det fall där en sjuårig pojke omkom i en sandlåda i Gustavsberg utanför Stockholm i slutet av förra året.

För drygt en månad sedan lade chefsåklagare Eva Finné ner den utredning som skulle klarlägga om något barn var ansvarigt för pojkens död.

Pojkens föräldrar begärde då en överprövning och ärendet hamnade på överåklagarens bord. Där har kammaråklagare Marie Lind Thomsen och överåklagare Agneta Blidberg nu kommit fram till att Eva Finnés beslut ska stå fast.

Överprövningen ger även stöd för beslutet att inte inleda en förundersökning om oaktsamhet från någon vuxens sida.

Ingen, varken barn eller någon ur personalen på skolan, anses därmed ansvariga för pojkens död. Vad som orsakade dödsfallet är fortfarande oklart.

Två rättsläkare har uttalat sig om dödsorsaken men ger olika förklaringar. Den ena ansåg att pojken troligen kvävts under sanden medan den andre hävdade att ett medfött hjärtfel kombinerat med den fysiska ansträngningen vid leken ledde till pojkens död.

Händelsen inträffade på eftermiddagen den 2 december förra året när tre barn lekte i Ösbyskolans sandlåda. Bara två av dem återvände till klassrummet. Barnen hade grävt gropar i sandlådan och den tredje av dem hittades av skolans personal livlös och delvis täckt av sand. Hans liv gick inte att rädda.

/TT.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista