Journalistpar får skadestånd

Det journalistpar i Nacka som som utsattes för ett bombattentat 1999 efter att ha skrivit om nazister får nu skadestånd för att deras skyddade personuppgifter lämnades ut av en handläggare vid Försäkringskassan. Det beslutade Göteborgs tingsrätt idag.

Också den kvinnliga handläggarens son, som i sin tur hade vidarebefordrat de skyddade personuppgifterna, ska betala skadestånd till paret. Journalistparet får 10 000 kronor var i skadestånd.

Det var under 1999 som som den kvinnliga handläggaren på försäkringskassan tog fram personuppgifter på 42 personer ur försäkringskassans centrala register. Däribland sekretessbelagda uppgifter om journalistparet i Nacka. Informationen lämnade hon till sin son som i sin tur lämnade dem vidare till en annan man.

Journalistparet hade länge arbetat med att kartlägga svenska nazister. I juni 1999 exploderade en bomb under parets bil. I bilen satt mannen och parets son, sonen skadades lindrigt medan mannen fick allvarliga ryggskador. Paret hade redan då skyddade personuppgifter.

Ingen är dömd för bilbomdsattentatet och förundersökningen är nedlagd. Därför har Göteborgs tingsrätt inte kunnat ta ställning till om utlämnandet av parets hemliga personuppgifter haft med bombattentatet att göra.

Men den kvinnliga handläggaren och hennes son dömdes i slutet av 2001 för brott mot tystnadsplikt respektive anstiftan till brott mot tystnadsplikt. Nu döms de också att betala sammanlagt 20 000 i skadestånd till journalistparet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista