Svenska Bostäder stoppar omvandlingar till bostadsrätter

Nu är det stopp för ombildningar av hyresrätter till bostadsrätter inom Stockholms kommunalägda bostadsföretag Svenska bostäder. Idag beslutade styrelsen att inte förlänga tidsfristen för bostadsrättsomvandlingar.

Det här berör tex boende i Akalla, som i överklagat i flera instanser för att få köpa sina lägenheter.

Idag finns 11 bostadsrättsföreningar hos Svenska Bostäder som ännu inte köpt loss sina hyresrätter från företaget. Nu har de fram till 1 juli på sig att köpa, sedan löper köpeavtalen ut. För att de ska kunna genomföra köpen krävs tillstånd från länsstyrelsen eller Boverket.

Ombildningarna startade under det borgerliga styret i Stockholm, men avskaffades när socialdemokraterna kom till makten. Regeringen införde en stopplag som innebar att de boende som ville köpa sina hyresrätter var tvungna att ha länsstyrelsens eller boverkets tillstånd.

Nybildade bostadsrättsföreningar som inte hunnit genomföra sina köp skrev avtal med Svenska bostäder om att köpet skulle genomföras när de fått tillstånd. När tillståndsprocessen dragit ut på tiden har köpeavtalen förlängts, men nu är det slut med det - de bostadsrättsföreningar som inte har tillstånd före 1 juli, deras köpeavtal löper ut, har Svenska bostäders styrelse bestämt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista