Länet

Risken för viltolyckor är stor

1:19 min

Det rikliga snöandet medför att det blir större risk för viltolyckor längs vägarna. De vilda djuren söker sig gärna till plogade vägar både för att hitta nya matställen och för att det är lättare att ta sig fram.

Stefan Holm som är jaktvårdskonsulent hos Svenska Jägareförbundet i Stockholms län berättar mer om varför djuren gärna söker sig till de stora vägarna.

– De är helt enkelt bekväma av sig och uppehåller sig på vägarna för att vila sina kroppar så att säga, säger Stefan Holm.

Vilka djur är det som uppehåller sig på vägarna?

Både rådjur, vildsvin men även älgar uppehåller sig gärna på vägar när det är mycket snö ute i terrängerna, säger Stefan Holm.

Nationella Viltolycksrådet, som är ett samarbete mellan myndigheter och organisationer, varnar för att olycksrisken nu är stor. Lite oväntat sker många olyckor nära samhällen.                                                  

– Det är i tätbebyggda områden. Där har vi också mycket vägar, man kanske skulle kunna tro att det är ute i skogen som chansen är störst att träffa på vilda djur. Men det är framförallt inne i tätbebyggda områden, säger Stefan Holm.

Om det inträffar en viltolycka är det viktigt att ta kontakt med polisen.

– Det man måste göra är att ringa polisen. Det är lagstadgat att man måste kontakta polisen vid alla viltolyckor. Sedan kontaktar polisen vår organisation där vi har ett nätverk över hela länet med eftersöksjägare med spårhundar som kan rycka ut och kolla vad som hänt vid en sådan här kollision, säger Stefan Holm.

                                                                                  Erik Andersson
                                                                       erik.andersson@sr.se