Landstingsdebatt om statligt stöd

Landstingsfullmäktige har godkänt överenskommelsen mellan Stockholms läns landsting och staten om särskilt ekonomiskt stöd. Överenskommelsen innebär bland annat att landstinget beviljas ett bidrag på 400 miljoner kronor för omställningskostnader, samt att landstinget åtar sig att uppnå ekonomisk årsbalans senast år 2005.

Bakgrunden är det omfattande omstruktureringsarbete som inletts inom landstinget i syfte att komma till rätta med den negativa resultatutvecklingen.

Majoriteten menar att efter flera år med miljardunderskott så är nu landstinget på rätt väg, även om statens bidrag kunde vara större. Finanslandstingsrådet Ingela Nylund Watz (s) sa vid debatten att landstingsfullmäktige genom modiga beslut är på väg mot en budget i balans.

Det har dock krävts besparingar i vården och två skattehöjningar som ökat landstingets inkomster med över 6 miljarder per år.

De borgerliga partierna reserverade sig mot beslutet.
Moderaternas Christer G Wennerholm krävde överläggningar med regeringen för att sänka landstingets kostnader. 
Birgitta Rydberg från folkpartiet menade att det är patienter och personal som får ta stötarna när nu nedskärningarna ska genomföras. 
Kristdemokraternas Stig Nyman efterlyste mer framförhållning och ville veta vad den förda politiken får för konsekvenser på sikt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".