Extra avgifter införs i vården i länet

Patienter i öppenvården blir snart tvungna att själva betala för röntgen- och vissa tyngre laboratorieundersökningar. Landstinget vill på så sätt tjäna mer pengar.
De nya avgiferna införs den 15 juni.

Kostnaden för den som behöver röntgenundersökning kommer att vara 100 kronor. Det innebär att en patient som söker vård och behöver röntgas kommer att totalt få en kostnad på mellan 240 och 360 kronor, beroende på om besöket görs vid vårdcentral eller specialistläkare.

De nya avgifterna kommer även att gälla för mer omfattande laboratorieundersökningar.

- Det är i regel tyngre undersökningar inte vanliga laboratorieundersökningar vid en vårdcentral, säger landstingets samordnare Jan Hollmer till Radio Stockholm.

Årligen genomförs cirka 950 000 röntgen- och 250 000 laboratorieundersökningar i öppenvården. De nya avgifterna ger enligt landstingets beräkningar ökade intäkter med 50 miljoner per år.

Avgifterna omfattar i stort sett alla vuxna patienter. Barn och unga under 18 år, värnpliktiga och asylsökande behöver inte betala.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".